Віталій Бала Політолог

Від неділі до неділі. Події тижня, на які варто звернути увагу

Володимир Путін

Росія не залишить у спокої Україну і нам необхідно бути готовими до любого розвитку подій

1. Brexit

Практично є домовленість про фінансову частину виходу Великобританії з ЄС. Мова йде про 40-44 млрд.євро. Також прийнято рішення про другий етап перемовин. Але, хочеться навести останні дані соціологічного опитування на замовлення газети The Independent, за якими 51% виступив проти виходу Великобританії з ЄС.

2. Польща

Новий глава польського уряду Матеуш Моравецький представляючи програму уряду у Сеймі заявив за відновлення стратегічного партнерства з Україною, Литвою і Грузією. До того пролунали його заяви антиукраїнського характеру, але українській дипломатії є над чим працювати для виходу із складнощів, що склалися останнім часом у польсько-українських відносинах. Тим більше, що візит Президента Польщі Анджея Дуди до Харкова продемонстрував готовність польської сторони до діалогу.

3. Канада

Уряд Канади вніс Україну до списку країн, до яких дозволяється продаж озброєння канадського виробництва. Це добрий сигнал, який відкриває можливості для отримання Україною високотехнологічного озброєння від країн-членів НАТО і у першу чергу від США.

4. Сирія

Перемовини у Женеві щодо політичної ситуації у Сирії не мають позитивного результату. Раніше росія завила про вивід частини своїх війсь із Сирії, що викликало недовіру з боку США, які прийняли рішення залишити своїх військових. Фактично війна у Сирії не завершилась, тому важко знайти політичне порозуміння.
Без завершення бойових дій займатись політичними питаннями безперспективно, на мою думку, тому на Донбасі нема сенсу говорити про реінтеграцію, вибори і т.д., поки не відбудеться деокупація і контролю над україно-російським кордоном.

5. Росія

Про прес-конференцію президента рф путіна потрібно знати тільки те, що росія не залишить у спокої Україну і нам необхідно бути готовими до любого розвитку подій. Тільки сильна Україна в економічній і безпековій сфері, у першу чергу, буде фактором стримування для агресивних планів росії.

6. ЄС

Рада Європи прийняла рішення про продовження санкцій проти росії ще на 6 місяців. Головним прихильником продовження санкцій була канцлер Німеччини Ангела Меркель. За що, їй наша щира українська подяка.


7. Німеччина

Перемовини щодо утворення коаліції мають перспективу після того, як лідер СДПН Мартін Шульц дав згоду на їх проведення.

8. Австрія

Ультраправа партія (Австрійська партія свободи) , яка створила коаліцію з партією нового канцлера Себастьяна Курца (Австрійська народна партія), отримає шість міністерських посад, зокрема такі ключові, як міністр внутрішніх справ, міністр оборони та міністр закордонних справ. Новий уряд повинен прийняти присягу 18 грудня.

9. Великобританія

Голова генштабу збройних сил сер Стюарт Піч заявив про пріоритетне завдання для НАТО і Великобританії щодо захисту комунікацій та інтернет-кабелів прокладених на дні океану, яким може загрожувати росія. Їх пошкодження може мати катастрофічні наслідки для економік країн-членів НАТО.

10. США

5 сенаторів США закликали Президента США Дональда Трампа піти у відставку через сексуальний скандал. Трампа звинувачують у сексуальних домаганням ряд жінок. 
Сексуальні скандали у кінці 2017 року стали причиною для політичних відставок, фінансових збитків і втрати репутації відомих людей у цілому світі.
В Україні таке неможливо ні через секс-скандали, ні через звинувачення у корупції. Будемо сподіватись, що у наступному році ситуація кардинально зміниться.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: