Тарас Чорновіл Журналіст, політичний діяч

Підвищення «мінімалки». Як зменшуватиметься соціальна прірва в Україні

Підвищення «мінімалки»

Гроші на підвищення «мінімалки» в Україні є. Нікому не доведеться включати верстат і додруковувати гривні.

Підняття мінімальної зарплати в Україні до 3200 грн пов’язане з двома завданнями:

По-перше, уряд хоче вивести з тіні зарплати з бізнес-секторів, позаяк ми прекрасно розуміємо, що нині в приватних структурах практично не буває зарплат, які вважаються мінімальними (окрім випадків, коли є справді низько оплачувані посади). Насправді ж український бізнес офіційно виплачує своїм працівникам мінімальну зарплату, а решту вони отримують у конверті. Підвищення «мінімалки» має вивести з «з тіні» дуже великі фінансові ресурси, які будуть йти до бюджету. Окрім того ця інновація повинна зняти додаткове, неправильне і нечесне навантаження на субсидії, адже в Україні їх велику частину виплачують тим, хто має великі доходи (офіційно доходи малі, а неофіційно - великі).

Другим завданням уряду є підвищення рівня життя українців. Мова йде про вчителів, медиків, працівників державних структур та багатьох інших держслужбовців нижчої ланки, які на сьогодні змушені жити на реальну мінімальну зарплату. Разом з тим, мова не йде про те, щоб підвищити зарплати найбагатшим. Саме тому народні депутати нещодавно ініціювали підвищення своєї зарплати (дізнавшись, що Кабмін планує зруйнувати стару схему, яка прив’язувала зарплату нардепів (зарплати І рангу І категорії держслужби) до традиційної «мінімалки»). Тобто, якби Кабмін не змінив тарифної сітки, їх щомісячні офіційні надходження становила не 30 тисяч, а понад 60 тисяч гривень.

Та уряд не мав на меті підвищувати зарплати вищим органам, які й так мають захмарні доходи. Власне, на це в Україні б і ресурсів не вистачило. Вдумайтесь: якби суддям, згідно із судовою реформою, в якій передбачені дуже високі зарплати, платили б ще більші (прив’язали їх до «мінімалки»), то вони б отримували б приблизно по 500 тисяч гривень! Саме тому розрив тарифної сітки і відв’язування її від мінімальної зарплати – логічне і правильне рішення.

Що відбудеться внаслідок цих змін?

Зрозуміло, ресурсів піднімати усім зарплати в уряду немає. Зараз Кабмін розраховує на свій стартовий ресурс, який з’явився у наслідок певного економічного зростання України. Так, це немалі кошти, але частина цих витрат повернеться через податкові надходження. Затрати будуть, та не у десятки мільярдів, які б могли обвалити гривню. Мова йде про мільярди, які уряд реально може знайти. Насправді ці кошти давно «крутяться» у приватному секторі, просто офіційно не оподатковуються.

Тобто гроші на підвищення «мінімалки» в Україні є. Нікому не доведеться включати верстат і додруковувати гривні. Зміна не потягне за собою додаткової девальвації національної валюти.

Підсумовуючи відзначу, що якби стару тарифну сітку не змінили, то вона б з підвищенням «мінімалки» зробила бідних українців трішки заможнішими, а багатих людей зробила б захмарними багатіями. Втім так не буде. Тепер українці стануть трішки багатшими, а ті, хто заробляв великі суми – зароблятиму ж стільки ж.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: