Три причини, чому приїзд Штайнмайєра був важливим

Франк-Вальтер Штайнмаєр провів півтори години в укритті
фото: Matthias Deiss

Штайнмайєр до сьогодні є впливовим і популярним німецьким політиком

«Нащо той Штайнмайєр приїхав»?

Зустрічала такі коментарі щодо президента Німеччини Штайнмайєра.

Скажімо так, я пам’ятаю його період роботи на слові німецького МЗС, всі ці мінськи і формули Штайнмайєра, де пропонувалось провести вибори в ОРДЛО за россценарієм і легалізувати всяку сепаратистську крінжатину. Але він є впливовим і популярним німецьким політиком, якого поважають ще і через людський момент – у свій час він віддав свою нирку дружині, відомій судді. Врешті не нам судити, хто є німецьким політиком після обрання до ради не один раз Богуслаєва, Царьова. І прости господи – Киви, Тищенка і Лізи Богуцької.

Приїзд Штайнмайєра був важливим. Щоб він сам, есдеки, яких він представляє і власне, саме суспільство – переосмислили війну і нашу боротьбу. І що ми бачимо після його візиту в Корюківку і кілька годин у підвалі з місцевими.

Меседж перший, який пішов у німецьку пресу: «Усе набагато страшніше, ніж ми собі уявляємо в Німеччині. Мене шокували історії, які нам розповідали». Тобто, важливий меседж, щоб у німців не було ілюзії, що можна просто перестать стрєлять і торгувати з РФ.

Меседж другий. Було оголошено особистий патронат президента Штайнмаєра над процесом відновлення Чернігівщини. Чітко в рамках децентралізації. Регіону, де донедавна були братські почуття до Білорусі і рашистів дуже треба такі програми з передовими економіками. Чернігівщина просто має отримати новий імпульс розвитку – вона його вистраждала.

Меседж третій. Франк-Вальтер Штайнмаєр оголосив про постачання Україні додатково двох систем залпового вогню MARS та чотирьох гаубиць, а також про продовження постачання систем протиповітряної оборони. Німецька зброя – то шедевр. Кілька людей, які були в Німеччині на навчаннях на всяких ніштяках – кажуть, що це краще з усього на світі. І німецькі вояки в захваті, міняли наш піксель на всякі подарунки.

Важливо, що цей візит і такі меседжі були озвучені в унісон з чернеткою своєрідного Плану Маршалу для України, які озвучив Шольц.

Пряма цитата:

«Давайте не фокусуватися на відновленні того, як усе було і є, але думати про те, що якою могла б бути передова, самодостатня, «стійка» Україна. Це могла б бути Україна, яка є великим виробником «зеленої» енергії, постачальником промислової та сільськогосподарської продукції з високою доданою вартістю, передова країна у сфері цифрових технологій, чиї IT-фахівці одні з найкращих у світі, член ЄС із відповідною інфраструктурою та законодавчою рамкою.

Для мене зобов'язання ЄС перед Україною як майбутнім членом – це одне з найзначніших геополітичних рішень нашого часу. Наші глобальні зусилля і для відновлення України, і для процедур наближення до ЄС породять масштабну синергію. Не тільки Україна, а й уся Європа стануть від цього сильнішими».

Я бачу тут проблиски каяття і спроби виправити попереднє ставлення до України. Що суттєво відрізняється від поведінки тієї ж карги Меркель, яка виступає адвокатом РФ і несла пургу типу «без Росії нам ніяк в Європі».

Тому я вітаю приїзди важливих політичних фігур. А коли наші раша-білоруські мишебратікі ще і влаштовують їм свєтомузику з підвалами – це потужний сеанс очищення мізків.

Читайте також: Штайнмаєр і формула Корюківки
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: