Цей парламент буде швейною машинкою в руках президента

Результати сьогоднішнього голосування за спікера і прем’єра продемонстрували одну річ.

Результати сьогоднішнього голосування за спікера і прем’єра продемонстрували одну річ. Є проблема досить гострої, емоційної поведінки трьох опозиційних партій в парламенті. Мова йде про те, що опозиція картинно і зрежисовано демонструвала м’язи, не маючи жодних цілей, жодного наміру щось змінити. Тому, обрання спікера відбулося з першого разу, з досить вагомою підтримкою Володимира Рибака.

Те, що влада змогла подолати показовий супротив опозиції і швидко обрала спікера і прем’єра означає, що вона достатньо ефективно контролює розстановку політичних сил в парламенті. У президента є набагато більше прихильників, ніж ті 210, які записалися у фракцію Партії регіонів. Така більшість – це свідчення готовності цих людей співпрацювати з владою, перш за все з президентом. А спікер Рибак є одним із ближчих, довірених друзів президента і одним із його найстаріших соратників, найбільш відданих президенту людей. Тому Янукович може спокійно дивитися в телевізор за тим, що відбувається в парламенті.

Так, більшість (250 голосів), що створилась, можна вважати ситуативною. Без сумніву, вона прийматиме ті рішення, які потрібні Банковій, але не зрозуміло до якого часу. Все буде залежати від того, на скільки довго президент зможе бути центром політичної системи, наскільки він збереже монопольне становище в управлінні державою, і кого зможе висунути опозиція в якості альтернативи йому. В парламенті, де дуже багато мажоритаників, можуть виникнути домовленості з майбутнім президентом, якщо це буде сильний кандидат.

Ми не можемо спрогнозувати розвиток подій до 2015 року, але можемо точно сказати, що, як мінімум, в 2013 році парламент буде доброю швейною машинкою в руках президента.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: