Ірина Геращенко Народна депутатка України

Як виглядає медична реформа в Україні (ФОТО)

У селах масово закривають стаціонари і скорочують спеціалістів, на так званих сімейних лікарів навантаження зростає в рази

У селах масово закривають стаціонари і скорочують спеціалістів, на так званих сімейних лікарів навантаження зростає в рази, люди втрачають шанс отримати мінімальну медичну допомогу.

Черкащина. В село Пальмира, де працювала лікарня на 11 навколишніх сіл (це 8 тис. народу) і в Домантово, стаціонар якого обслуговув 4 села і 3 тис. селян, прийшло покращення. Напередодні дня медика тут закривають стаціонари і скорочують медиків.

Сьогодні районне Золотоніське начальство набралося нахабності і звезло звільнених лікарів на «святковий концерт».

Тим часом я з людьми спілкувалася біля готових до закриття лікарень. Жінки в розпачі: щоб потрапити на огляд до стоматолога чи сімейного лікаря , потрібна довідка про огляд у гінеколога, ставку якого скоротили. В Домантово залишився один сімейний лікар на чотири села, в Пальмирі - 2 на одинадцять. Я шукала там лікаря із зарплатою в 7 тис. грн і медсестру з 5 тисячами, бо ж так розповідає президент. А вони плачуть, що не можуть прогодувати сім'і за своі дві тисячі зарплати.

Старенькі кажуть, що швидкі відмовляються їхати на виклик, як не заправиш бензином, що тепер в районну лікарню майже нереально потрапити людині після 65. Вони показують Юліни фельдшерські машини, на яких до них приїжджали лікарі і кажуть, що це останнє, що отримували сільські лікарні від влади.

Я думаю, що наступного сесійного тижня ВР зобов'язана ухвалити мораторій на закриття медичних закладів, бо це знищення первинної медицини, а не реформа.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: