Ірина Геращенко Народна депутатка України

Як Україні вдалося звільнити незламних Умерова і Чийгоза

Ми пишаємося Чийгозом і Умеровим, вони дійсно незламні

Про те, що найближчим часом нам вдастся витягти лідерів кримських татар, посвячені знали ще кілька тижнів тому. Зокрема, дякую всій українській делегації в ПАРЄ, яка випадково дізналася про це в Страсбурзі і героїчно мовчала, тримала цю важливу таємницю в собі, аби не зірвалося. 

Тільки одиниці знають, скільки переговорів президента Порошенка за участі нашого дорогого Мустафи Джемілєва, скільки раундів зустрічей відбулося і в Нью-Йорку, на полях сесії Генасамблеї ООН, де наша делегація ставила питання заручників як пріоритетне і президент просив свого турецького колегу Ердогана підключитися до звільнення, й під час закритих зустрічей президентів Порошенка й Ердогана в Києві. 

Ще одна деталь: однією з передумов звільнення ФСБ виставляло, аби Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз написали прохання про помилування Путіну. Мустафа Джемілєв у розпачі в Страсбурзі, під час візиту президента Порошенка й розмови з ним сказав, що цього ніколи не буде. Ми пишаємося Чийгозом і Умеровим, вони дійсно незламні. І всі ці довгі дні українська і турецька дипломатії робили все, аби не було ніяких передумов про челобітну, бо ці герої б ніколи нічого подібного Путіну не писали б. 

Ура! Вони вже на волі. Дякую президенту, міністру закордонних справ, Мустафі Джемілєву і Рефату Чубарову, всім причетним, всім друзям України в ПАРЄ, ОБСЄ, ЄС, хто бився за звільнення політв'язнів, їх адвокатам, всім волонтерам, всім кримським татарам, всім небайдужим. І справжнім друзям - Туреччині. І президенту Туреччини пану Ердогану. Це спільна важлива перемога.

Р. S. Символічно, що новину про звільнення я почула в момент, коли зустрічалася з родинами заручників на Донбасі. Ми обговорювали, чи шукає Україна всі альтернативні шляхи звільнення заручників, чи залучає світ. Я розповідала певні деталі, як боремося за звільнення інших політв'язнів Кремля і заручників на Донбасі. Це наш пріоритет, це наша вимога, де звертаємося до всього світу. Маємо витягти. Вірю

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: