Олексій Голобуцький Заступник директора «Агентство моделювання ситуацій»

Соратника Зеленського Бужанського підключили до пропагандистської помсти Кремля

Нардеп Максим Бужанський активно взявся заперечувати Другу світову війну

Демонстративна відмова європейських лідерів запрошувати Путіна до Польщі з приводу 80-ї річниці початку Другої світової спонукала Кремль до термінової розкрутки нової хвилі пропаганди: мовляв, СССР в жоден спосіб не вступав в змову з Німеччиною, і Друга Світова не почалася 1 вересня 1939 року. Просто Польща сама нарвалась на покарання з боку Німеччини, а СРСР справедливо не допоміг, бо мстився за відмову пропустити війська до Чехословаччини. А далі Польща правильно розплачувалась за свій «неправильний вибір» і «неправильні кроки» - з точки зору Москви, звісно.

Тобто, Росія/СРСР абсолютно ні при чому, 1 вересня 80 років тому почалось скромне збройне непорозуміння Польщі й Німеччини, якого ніхто би не помітив і тим більше після стількох років не згадав, якби не злісні «перекривлювачі правильної історії» - що, до речі, в Росії вже давно підсудна справа, і терміни відсидки за «неправильну історію» недитячі.

Бужанський пішов значно далі офіційної кремлівської версії. Він прямо заявив, що Україну ніхто не шматував – бо ж не було жодної України! Була УРСР, цілком в складі СССР. А західні українські терени не окупував СРСР – а, виявляється, «повернув». Ага – Москва «повернула» собі території, котрі до того ніколи не були під російською окупацією. І взагалі – Сталін «возз’єднав» західні українські землі з УРСР. За що ми, звісно, маємо бути вдячні окупанту.

Як би не любив Бужанський публічно заперечувати своє захоплення совком, цитати ніде не сховаєш: «Ни Англия, ни Франция, ни США не объявили войну Советскому Союзу!!! ...Мы пришли и взяли свое».

Зауважте: людина з офіційними владними повноваженнями в частково окупованій Росією державі на шостому році війни з Росією щиро асоціює себе з окупантом, пишається окупацією наших земель ворогом.

Бужанський в своїй класичній манері «тупа вівця»(с) відверто обізвав «дебілами» всіх, хто каже про радянську окупацію, про змову Москви і Берліну, про злочини Сталіна і Красной Арміі...

Позиція Бужанського і лояльність до цієї позиції владної команди була очевидна ще під час передвиборчої кампанії. Владу, якщо судити з відустності реакції на попередні скандали з Бужанським, все влаштовує. От тільки цим разом Бужанський обісрав (крім Англії і Франції – але там він пройшовся злегка, фрагментарно) ще й Польщу і поляків: часто, щільно, кількашарово. І прямо під час візиту Зеленського до Варшави.

Якщо (точніше, коли) на стіл Дуді і політикам ПіС ляже переклад виверження Бужанського щодо Польщі й поляків (бо це Бужанський думає, що дуже вдало і дотепно постібав «тупих патріотів», - а будь-який поляк переконається, що це була злісна атака на Польщу, її історію, звитяги, народ і території, така специфіка польської національної самосвідомості) – гарантовано трапиться дипломатичний вибух. Бо поляки таке терпіти не привчені, на відміну від українців. І польська влада в курсі таких радикальних настроїв 100% польських виборців.

Як не прикро, але в ситуації з нардепом Бужанським нам явно доведеться розраховувати на принципову позицію і національну гордість Польщі й поляків: ми не подужали зробити його токсичним для влади. А от поляки цілком можуть.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: