Михайло Гончар Президент «Центр глобалістики «Стратегія ХХІ»

Справа Рубана. Пазли скаладаються...

Володимира Рубана затримали з партією зброї
Фото прес-служби СБУ

Що готує путінський режим для Україні

Інтерпретація СБУ інциденту з Рубаном виглядає не тільки правдоподібно, але й доволі добре вписується в прогнозні моделі підготовки Росією вторгнення в Україну під легальним приводом, що твориться заздалегідь відповідно до технології гібридної війни. 

Мова йде не тільки про можливі теракти у столиці із застосуванням мінометної зброї, як про це говорять СБУшники, але й про масштабну провокацію на лінії розмежування. Наприклад, група російських проксіз з тилу ЗСУ, використовуючи завезені міномети та міни до них, здійснює обстріл публічних місць в тому ж Донецьку (школа, дитсадок, тощо), що приводить до десятків жертв. 

Саме про це я говорив у своєму інтерв'ю «Укрінформу» 26 лютого:

«... росіяни будуть провокувати якийсь сценарій, пов'язаний з масовим знищенням «київською хунтою» так званого «народу Донбасу», можливо і спостерігачів ОБСЄ. Потім, беручи до уваги неповороткість ООН, зайнятість американців, Європі не до цього – Росія заявить, що їй нічого іншого не залишилося, як ввести свій контингент задля запобігання різним негативним сценаріям. І росіяни будуть вже на Донбасі як ніби-то «миротворці».

«....в доктрині начальника генштабу ЗС РФ Валерія Герасимова, де розписується технологія ведення війни гібридного типу, міститься і етапність ведення такої війни. Вона закінчується саме миротворчою операцією. Але миротворчою операцією не в оонівському розумінні, а в російському – під виглядом миротворчих сил вводяться російські контингенти».

Американські експерти в нещодавно оприлюдненій роботі «RUSSIA'S MILITARY POSTURE: GROUND FORCES ORDER OF BATTLE» відзначають: «За період з 2014 року, росіяни розмістили і реорганізували свої сили, щоб підтримати швидке механізоване вторгнення з півночі та сходу України».

Таким чином, усе що потрібно Кремлю та перепризначеному на президентській посаді Путіну, це легально-правдоподібний привід для інтервенції в Україну. Можливо, не широкомасштабним фронтальним вторгненням, а за принципом «пырнуть ножом», відповідно до розборок у пітерських підворітнях. 

Саме для цього потрібні одночасно масштабна провокація на Донбасі та хаос у Києві, коли центральна влада втратить контроль над ситуацією. І ось тоді «миротворческая операция во имя спасения братского украинского народа от хаоса и киевской хунты», а саме так це буде виставлено перед Заходом, стає вкрай необхідною за кремлівською логікою. Важливим аргументом для Заходу має стати і те, що «миротворча операція» Росії потрібна для того, щоб стабілізувавши становище, забезпечити безперебійний транзит газу до Європи, поки Росія не завершить спорудження потоків - «Турецького» через Чорне море та «Північного потоку-2» через Балтику. Нічого іншого, мовляв, тільки турбота про безперебійне енергетичне забезпечення Європи...

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: