Інна Совсун Народна депутатка України

Чому так важко реформувати освіту в Україні

Підручник Основи здоров'я має дуже сумнівні поради для дівчат
фото з відкритих джерел

Чи потрібен нам такий Інститут модернізації змісту освіти?

Часом, щоб домогтися маленької, але ключової зміни, доводиться витрачати місяці, а іноді й роки. Пам'ятаєте підручники з «Основ здоров’я» для 8 класу, де червоною ниткою проходить думка, що дівчата можуть уникнути загрози насильства, якщо на них буде скромний одяг, або якщо вони будуть поводитися певним чином?

Кілька цитат, щоб освіжити в пам'яті:

«Психологи і криміналісти вважають, що багато злочинів певною мірою спровоковані самими жертвами» (Основи здоров’я, 8 клас, І.Д. Бех, Т.В. Воронцова, В.С. Пономаренко, С.В. Страшко, 2016)

«Трапляється, що дівчата поводяться легковажно, фліртують з випадковими знайомими. Така поведінка може спровокувати чи не найтяжчий злочин – сексуальне насилля…. Варто навчитися не провокувати злочинця та протидіяти сексуальним домаганням.» (Основи здоров’я, 8 клас, Т.Є. Бойченко, І.П. Василашко, О.К.Гурська, 2016)

«У XIX ст. існували правила етикету для жінок, які нагадують правила безпеки. Дівчині не можна було виходити одній із дому, залишатися наодинці із юнаком чи чоловіком протягом хоча б кількох хвилин. Вона мала вдягатися просто, говорити тихо, не сміятися голосно. Її батьки ретельно стежили за тим, що вона читає, з ким знайомиться і спілкується. Сучасні рекомендації щодо безпеки не дуже відрізняються від цих правил, хоч, звісно, і не такі суворі.» (Основи здоров’я, 8 клас, Н.І. Гущина, С.В.Василенко, Л.П.Колотій, 2016).

Мені випала нагода підняти це питання на конференції про впровадження Стратегії гендерної рівності в освіті України. Але хочеться від високих закликів переходити до розв'язання конкретних питань.

Я відправила звернення в Міносвіти щодо цих підручників. І МОН доручив цілому Інституту модернізації змісту освіти провести по них повторну експертизу. На цьому хороші новини закінчуються.

У висновках більшість експертів та експерток ІМЗО вказують на дрібні зауваження та недопрацювання, але в кінці обов'язково додають: в цілому розділ написано на належному рівні та цілком може використовуватися в освітньому процесі. Або: в розділі відсутні дискримінаційні та стереотипні положення за будь-якою ознакою.

«Низка ризиків, які формуються внаслідок певної власної поведінки особи, на жаль, залишається актуальною. Зокрема, це ризики, пов’язані з легковажною, зухвалою чи безвідповідальною поведінкою, зокрема, зумовленою дією алкоголю чи наркотичних речовин».

«Зміст параграфів...не містить суперечливих або образливих висловлювань...Вважаємо також, що текст написаний на

належному рівні та цілком може використовуватися в освітньому процесі».

Або ж одна експертка пише: «Потребує осучаснення матеріал щодо гендерних ролей у суспільстві, однобічного висвітлення ролі сексуальних стосунків у житті людини...Автори, на жаль, припустилися нетолерантного ставлення по відношенню до ВІЛ-інфікованих».

Але в кінці все одно додає: «У цілому рецензовані теми підручника відповідають чинній на той час навчальній програмі і можуть бути використані в освітньому процесі, хоча деякі моменти, на нашу думку, потребують осучаснення навчального матеріалу...».

Лише одна експертка (знову жінка, до речі) пише: «Водночас, нещодавно у медійному просторі виникла дискусія про доцільність подання в підручниках застережень щодо безпечної поведінки з метою зменшення ризиків сексуальних домагань і насилля. Дехто сприймає цю інформацію, як провокацію злочинів сексуального характеру. Зважаючи на це, я б запропонувала авторам вилучити слова «провокативна поведінка» та деякі приклади такої поведінки».

І це максимум сміливості, на який спромігся ІМЗО, що утримується на наші податки. До речі, цей висновок закінчується так само як і всі інші: «В цілому я вважаю, що підручник...відповідає вимогам щодо надання відповідного грифа Міністерства освіти і науки України».

Я не уявляю, яку ще дичину мають написати автори підручників з «Основ здоров’я», щоб навіть ІМЗО нарешті визнав: це занадто, підручники жахливі, шкідливі, їм не місце у школі.

Але я боюся, що тут дна немає.

То чи потрібен нам такий Інститут модернізації змісту освіти? Це точно про змісти і точно про модернізацію?

Тож довелося знову звертатися до Міносвіти й просити скасувати присвоєння грифу «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України» підручникам «Основи здоров’я» для 8 класу. Користі від ІМЗО в цьому процесі я не бачу.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Китай хоче, аби Росія пішла на певні поступки заради партнерства
Китай відмовився від газових планів і тисне на Росію
Вранці 18 січня 2022 року у Броварах Київської області розбився гелікоптер. На його борту було керівництво Міністерства внутрішніх справ
Слідство назвало причини авіакатастрофи з керівництвом МВС у Броварах
Постановою затверджено Форму 302 України, що замінює митну декларацію, і на підставі якої ЗСУ зможуть переміщувати військову техніку та інші товари у спрощеному порядку
Уряд запровадив стандарти ЄС та НАТО для митного декларування військової техніки
Після підвищення тарифів дохід «Укренерго» має скласти 58,7 млрд грн
«Укренерго» потрібно працювати над реструктуризацією кредитів замість підвищення тарифу для бізнесу – Гусак
Камишин повідомив, що ще в 2023 році додатково буде направлено 13 млрд грн на закупівлю артилерійських систем, 13 млрд грн – на закупівлю дронів
Рада вилучила військовий ПДФО з місцевих бюджетів: Камишин назвав переваги
Автівки потрібно буде передати військовим у 45-денний термін, інакше доведеться сплачувати всі податки 
Імпортні авто для військових хочуть звільнити від податків: законопроєкт вже у Раді
У разі прийняття законопроєкту №10037 громади втратять приблизно 14 млрд грн
Допомога армії чи пограбування громад? Скільки втратять місцеві бюджети від вилучення військового ПДФО
Після захисту наукової роботи генерал отримає ступінь «доктора філософії»
Залужний планує захист дисертації в Одеській юридичній академії
Від початку повномасштабної війни «Метінвест» допомагає українцям та Збройним силам
Найбільший металургійний холдинг країни відзвітував про сплачені податки з початку 2023 року
Дата публікації новини: