Кость Бондаренко Політолог

Як не грати на руку Путіну та об'єднати Україну

Про те, як церква може об'єднати Україну

«Миротворець» діє за принципом – що мир це війна, а правда - це брехня і так далі. І «Миротворець» – це відповідник руандійського Радіо тисячі пагорбів, яке фактично спровокувало різню проти тутсі в Руанді в 90-х роках. Відповідно, тим же фактично займається і сайт «Миротворець», який за назвою мав би навпаки сприяти відновленню миру в Україні.

Що стосується якраз церкви, то всім чудово зрозуміло, що на сьогоднішній день це єдина інституція, а тим більше Українська канонічна православна церква, яка працює і на території України, і на території анексованого Криму, і на непідконтрольних Україні територіях Донбасу. Тобто вона є єдиною ланкою, яка зв'язує ці території в єдину систему і поки що не дає можливості повністю розвалитися Україні.

Замість того, щоб використовувати цей фактор, у нас дехто навпаки закликає радикально вирішувати питання з церквою, яка їм чомусь не подобається. І у мене іноді виникають думки з приводу того, чи не грають подібного роду «ЗМІ» на користь тієї ж Росії. Тому що насправді після подібних заяв Путін і його оточення можуть аплодувати «Миротворцю», тому що він робить значно більше для того, щоб посварити дві частини України, громадян і віруючих людей різних конфесій, ніж усі російські найманці на території так званих ЛНР/ДНР разом узяті.

Насправді я не бачу іншого механізму чи іншого інституту окрім церкви, який би міг об’єднати сьогодні Україну.

Справа в тому, що Українська православна церква, а Української православної церкви Московського патріархату немає в природі, діє на всіх територіях. Навіть на території окупованого Криму Українська православна церква визнає ієрархію не Московського патріархату, а саме Київського митрополита. І це теж дуже важливий момент. На відміну від старообрядників, які повністю перейшли під московське управління, якраз Українська православна церква в Криму повністю визнає юрисдикцію Києва. Я не кажу вже про Донецьк і Луганськ, де священики теж визнають київську ієрархію і вони напряму не підпорядковуються Москві.

Так що цей фактор потрібно використовувати. Плюс до всього зрозуміло, що саме авторитет Митрополита Онуфрія у грудні зіграв найважливішу роль під час обміну полоненими. Тобто потрібно використовувати цей зв'язок.

А подібного роду заяви можуть мати під собою і той грунт, що виник цілий підпільний бізнес на обміні полоненими - і це не секрет. Про це багато писалося. А коли Митрополит Онуфрій їде і визволяє сотні людей з полону просто так і, відповідно, комусь перебиває великий бізнес, то, я думаю, що після цього у церкви одразу ж з’являються величезні неприємності. Одразу ж з’являються радикали, які намагаються якимось чином підірвати авторитет церкви чи просто погрожують нападами на церкву. За ініціативи «Миротворця» одразу з’являється ціла хвиля антицерковних дій. Я думаю, що церква комусь стала поперек горла, тому що комусь зірвала великий куш, який хтось би мав отримати. А ті люди, які стоять за «Миротворцем», діють за принципом «Кому война, а кому мать родна». Будемо говорити відверто.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: