Олександр Палій Політолог

Те що відбулось під Адміністрацією - тупа провокація влади

Дорогі друзі!

Тільки що з Майдану.

Підійшов знизу від театра Франка внизу сходів до Банкової. Там було до 100 бійців внутрішніх військ із Запорізької області. Ми з ними тепло, справді тепло поговорили і поагітували їх.

На початку я і ще група до 70 чоловік стояли внизу біля театру Івана Франка. Я казав, щоб не було провокацій проти міліції, що нема ніякого сенсу захоплювати цей курник.

Проте згодом пролунали вибухи. Хлопець з "Демальянсу" Одеси з мегафоном підійшов і сказав, що там провокатори, і треба завертати людей.

Ми з хлопцями із Одеси побігли нагору на центральний вхід. Побачили на виході Дмитра Корчинського, і кілька хлопців з рюкзаками в пов"язках на обличчі. Я зрозумів, що там було дві групи провокаторів - одні від Корчинського, інші від якихось ультрас, можливо, ті самі, які намагился зробити провокації вчора на Михайлівській.

Вочевидь, у низ в руках були вибухові пакети.

Я почав кричати "Провокація, нема ніякого сенсу штурмувати цей курник!" (бо це справді так). Люди реагували нормально, зупинялися, більшість ніби гуляли, були мирними. Став на розі Банкової і почав завертати людей, особливо дівчат, щоб ішли назад. Їх там просто безліч. бо усім цікаво - ходять гуляють.

Десь за півгодини, коли вибухи припинилися, пішов униз на Майдан, попереджаючи про провокацію перехожих. На Майдані теж величезний натовп і йшов звичайний мітинг, ніби нічого не бувало.

Сам я цього не бачив, але мені сказали мітингувальники, що якісь люди (вочевидь, провокатори) серйозно побили Петра Порошенка, який став їм на перешкоді. Думаю, він справжній герой. Лідерів опозиції біля Банкової жодного не було, вони чи то не знали, що відбувається, чи ні, але - виступали собі на мітингу.

Отже, для мене доказами того, що це чи то провладна, чи то московська провокація є:

1) Явний інтерес влади у А) запровадженні надзвичайного стану або, принаймні, дискредитації такого світлого на початку справді величезного мітингу, або, мінімум, хоча б у Б) зменшення кількості учасників. Мені здається, більше на вулиці Києва людей не виходило ще ніколи. Принаймні, я не пам"ятаю.

2) Корчинський. Згадаймо 2004 рік і його БТР. Дуже сумніваюся, щоб він це зробив від любові до мистецтва.

3) Отже, що я бачив. Але я здивувався, чому частина з них стояла в протигазах. Купка киян там була не більше 70 чоловік. Ми ще жартували: "зніміть намордники, весь газ у Фірташа". А потім почулися вибухи зверху, від Банкової. Бійці внутрішніх військ на них АБСОЛЮТНО не відреагували. Таке враження, що вони знали, що так буде.

4) Повз мене пробігли два молодих чоловіки, які говорили буквально наступне: "За это такие бабки, машину..." Одного з них я б упізнав.

5) Цікаве питання: як у суперзахищену зону урядового кварталу на Банковій без відома міліції і СБУ може потрапити бульдозер, задіяний провокаторами?

Тому пазли склдадаються в досить тупу провокацію заради телекартикнки.

Головний позитив - велетенський масштаб мітингу. Думаю, фото з літака будуть просто вражаючі, якщо такі є. В тісноті на гектар вміщається 30 тисяч мітингувальників. А там були запруджені всі широкі вулиці центру. Думаю, тисяч до 700 народу. Зранку їхав містом - вулиці на диво порожні, усі пішли на Майдан.

Українці показали, що вони не падають на сраку, як сподівалася банда. Ми справді лицарська нація, з хорошими традиціями опору, великою кількістю простих самовідданих людей.

Головна неприємність - провокація. Нещодавно я сказав в ефірі, що банда буде убивати, аби втримати владу. І, на жаль, не помилився. Вона в паніці, і абсолютно не розуміє реакцій українців. Думаю, поки що банда кидає вибухові пакети, а далі діятиме так, як пацюки, загнані в кут.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: