Олександр Палій Політолог

Бабин Яр: трагедія, до якої призвели тоталітарні Німеччина та Союз

Бабин Яр – надзвичайно страшна історія. Фашисти перед своїм відступом намагалися її приховати і спалити

Українці повинні знати, що трагедія у Бабиному Яру - це винищення єврейського населення в цілому. Тобто навіть не якоїсь частини, а тотальне винищення під гаслом протистояння рас. Це гасло кардинально відділяло одних людей від інших, повністю протиставляло їх. Фактичне виймання арійської раси, як вони казали, із частини людства. Власне, цим зараз зайнята і Росія, яка кожній нації навколо себе пороздавала образливі прізвища, а свою російську цивілізацію поставили вищою за інші. Така собі національна зверхність і агресивність. Власне, це теж призвело до таких наслідків, які маємо зараз.

Кількість загиблих у Бабиному Яру просто вражаюча. Називаються цифри від 60 до 200 тис людей. Думаю, істина десь посередині – десь близько 120 тис і це тільки євреї. Хоча там було багато українців і представників інших етносів. Серед них – безліч дітей. Коли батьки зрозуміли, для чого їх ведуть – вони виштовхували їх із натовпу. Це при тому, що чимало єврейського населення із тих, хто були причетні до влади – евакуювали. А бідне населення і ті, хто нічого не знав - радянські війська залишили, хоча знали, як фашисти обходяться із єврейським мирним населенням.

Бабин Яр – надзвичайно страшна історія. Фашисти перед своїм відступом намагалися її приховати і спалити. Звісно, не можна говорити, що серед них були якісь каральні підрозділи. Це ж війна і прості військові часто змушені були виконувати накази про злочини проти мирного населення. Тобто злочин Бабиного Яру лежить на всій системі, а не лише на певних підрозділах.

До цієї трагедії призвела не тільки фашистська Німеччина, але і Союз зі своїм тоталітарним режимом. Обидва режими затіяли війну, щоб поділити світ. Це урок для всього людства, до чого доводить людська злоба, зажерливість і бажання протиставити себе всім іншим людям. Подивіться на прикладі Другої світової війни, який це шлях в нікуди.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: