Павло Ковтонюк Ексзаступник міністра охорони здоров'я України

Карантин вихідного дня — це сигнал медикам: підкріплення не буде, але тримайтесь

Фото: ua.news

На Україна чекає довга і тяжка зима

Карантин вихідного дня — погане рішення. Ось шість причин чому.

1. У нього немає зрозумілої мети. Знизити поширення? Вплинути на смертність? Розвантажити лікарні? Тоді до яких саме цільових значень? Коли саме ми будемо знати, що карантин вихідного дня спрацював?

2. Немає зрозумілого кінцевого терміну. Бо не має зрозумілої мети. Міністр заявив, що карантин буде тривати до поліпшення епідемічної ситуації. Але що таке це поліпшення, і що буде, якщо воно не настане — незрозуміло.

3. Немає зрозумілого обгрунтування. Доказів, що саме на вихідних поширення вірусу значно більше, ніж у робочі дні — немає. Успішного досвіду країн у застосуванні карантину вихідного дня — теж. Я лише бачив, що так робив Казахстан, коли виходив з попереднього локдауну. Що в цьому було успішного — не зрозуміло.

4. Є компромісом у стилі «не нам і не вам». Класична ситуація «програш — програш». Бізнес програє, епідситуація програє. Медики програють. Пацієнти програють. Єдине, що він дає - можливість не приймати неприємне рішення ще якийсь час.

5. За це заплатять медики. Саме вони зараз — остання лінія оборони. Полегшення від цього карантину їм очікувати не варто. Карантин вихідного дня — це сигнал медикам: підкріплення не буде, але тримайтесь. А попереду ще — довга і тяжка зима.

6. Карантин вихідного дня закінчиться не послабленням, а посиленням. Локдаун треба запроваджувати на короткий час, а тоді послаблювати. Але в нашому випадку буде навпаки. Через два-три тижні епідситуація сильно не зміниться. Лікарні будуть далі наповнюватися. І після втрат і роздратування карантином вихідного дня, будуть ще нові обмеження. Можливо, карантин у стилі long weekend.

Читайте також: 

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: