Сергій Борщевський Поет, перекладач, дипломат

Подвійні стандарти Московської церкви

Безпека громадян України не належить до пріоритетів очолюваної Кирилом церкви

Московська церква дбає про безпеку громадян РФ і наражає на небезпеку громадян України

Свої роздуми двотижневої давнини про поведінку Московської церкви в Україні  у переддень Великодня на тлі поширення пандемії я назвав максимально дипломатично «Безпека України не належить до пріоритетів Московської церкви».

Минув Великдень, супроводжуваний масовими – внаслідок порушення карантину – зараженнями людей у різних осередках РПЦ МП, від Києво-Печерської лаври починаючи. Журналісти, політики, релігійні та громадські діячі під різними ракурсами висвітлювали проблему.

Та ось нарешті з᾽являється інформаційне повідомлення, яке, здається, розставляє крапки над «і».

Але спершу дозволю собі навести один абзац із тієї своєї публікації від 15 квітня: «Ризикну припустити: заклик Гундяєва залишатися вдома був, так би мовити, для внутрішнього вжитку, розрахований на громадян РФ. Безпека ж громадян України в кращому випадку не належить до пріоритетів очолюваної ним церкви. В гіршому – не хочеться й казати»…

А тепер про гірше. 27 квітня на сайті Московської церкви з᾽явилося розпорядження її очільника Кіріла (Гундяєва) про відповідальність за недотримання настанов, спрямованих на обмеження поширення коронавірусної інфекції. Розпорядження передбачає притягнення до церковного суду або церковно-адміністративної відповідальності за невиконання настанов, якщо воно призведе до зараження людини коронавірусною інфекцією. Додаток до розпорядження містить перелік документів, виданих Московською церквою для обмеження поширення інфекції.

І що цікаво, деякі з цих документів, як, приміром, циркулярний лист від 11 квітня 2020 року про недопущення громадян на територію храмів та інших церковних приміщень з 13.04.2020 по 19.04.2020 (згодом дія циркуляру подовжувалась, він не втратив чинності досі) свідчать, що керівництво Московської церкви дбало про безпеку громадян.

Чому ж в Україні ієрархи Московської церкви не виконували цих вказівок церковного начальства? Відокремилися від Московії чи Московська церква відмовилася від своїх зазіхань на Україну? Ні те, ні друге. За даними російських джерел, розпорядження з᾽явилося як реакція на зараження людей в  різних храмах на території РФ, зокрема, в Свято-Троїцькій лаврі в Сергієвому посаді. Києво-Печерська лавра тут не згадується.

Отже тепер можна доказово говорити про подвійні стандарти Московської церкви – дбання про безпеку громадян РФ і нараження на небезпеку громадян України. Мені чомусь здається, що такі дії повинні регулюватися не нещодавніми прийнятими в зв᾽язку з пандемією актами, а статтею 130 Кримінального кодексу України (Зараження вірусом імунодефіциту людини чи іншої невиліковної інфекційної хвороби).

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: