Сергій Борщевський Поет, перекладач, дипломат

В української Феміди не лише пов'язка на очах, а й вата у вухах?

Якщо в умовах воєнного стану законодавство не дає можливості суворого покарання воєнних злочинців, то треба негайно вносити зміни до законів

Надто м'які судові вироки можуть заохочувати найманців пробувати заробити гроші на війні проти України

Кілька днів тому в Дніпрі поліція затримала раніше судимого громадянина України, місцевого мешканця. Чоловіка впіймали на гарячому, коли той намагався украсти і вже встиг відмотати 56 метрів кабелю. Слідчі відкрили кримінальне провадження за частиною 4 статті 185 Кримінального кодексу України (крадіжка в умовах воєнного стану) і тепер йому загрожує до 8 років позбавлення волі.

Майже одночасно з цією подією сталася інша. 24 серпня цього року в бою під Слов'янськом на Донеччині був поранений і взятий у полон бійцями ЗСУ найманець з приватної військової компанії «Север». Свою війну проти України цей вчитель фізкультури з Воронезької області розпочав у 2015 році. Тоді він був особистим охоронцем ватажка ЛНР Плотницького. І от днями Жовтневий(!) районний суд Дніпропетровської області за частиною 2 статті 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) та частиною 2 статті 260 (участь у незаконних збройних формуваннях) Кримінального кодексу України засудив цього воєнного злочинця, громадянина Росії, до 6,5 років позбавлення волі.

Я навіть не питаю, чому до російського бойовика суд застосував норми частин 2, а не інших частин зазначених статей ККУ, що передбачають більш суворе покарання.

Просто мені здається, що крадіжка кабелю навіть в умовах воєнного стану (я, звичайно, не виправдовую крадія) менш тяжкий злочин, ніж посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та участь у незаконних збройних формуваннях.

І ще мені здається, що надто м'які вироки можуть заохочувати найманців пробувати заробити гроші на війні проти України. Якби ці «заробітчани» знали, що їм у разі невдачі світять 15 років примусової праці на відбудові України, вони б тричі подумали, перш ніж зголоситися на авантюру. А якщо в умовах воєнного стану законодавство не дає можливості суворого покарання воєнних злочинців, треба вносити зміни до законів. І притому негайно.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: