Сергій Власенко Народний депутат України

Вихід з кризи. 15 кроків

Для цього необхідна "добра воля" особисто Януковича

Дозволю і собі описати те, як би мало виглядати рішення по виходу із кризи:

1. Звільнення ВСІХ політичних в'язнів та закриття справ проти них (в т.ч. Ю.Тимошенко). Відведення силовиків із вулиць Києва та інших міст.

2. Зміна Голови ВР на політичну фігуру, обрану консенсусом у ВР. Зміна заступників Голови ВР на політичні фігури, обрані консенсусом.

3. Акт ВР (як Акт про незалежність) про відновлення Конституційного ладу, тобто відновлення дії Конституції 2004 року. Голосування - 226 у ВР. (І не треба мені розсказувати, що необхідно 300 і на двох сесіях. Якщо 16 товаришів із КС в неконституційний спосіб змогли, то і 226 депутатів у ВР теж зможуть). Акт ВР підписує Голова ВР і він ОДРАЗУ публікується. Скасування "диктаторських законів". НЕГАЙНА публікація цього рішення. ВР може прийняти Закон про гарантії колишнім Президентам України.

4. За наслідками перемовин у ВР створення ТЕХНОКРАТИЧНОГО, ПЕРЕХІДНОГО Уряду на чолі з людиною, обраною консенсусом. Цей Уряд працює до створення нового Уряду за наслідками парламентських виборів.

5. Відставка Януковича і оголошення ДОЧАСНИХ Президентських виборів за участі ВСІХ основних політичних гравців (Тимошенко та Кличко включно). Якщо Янукович хоче балотуватись- немає питань, але як і всі інші- як рядовий громадянин.

6. Тимчасовим Президентом стає Голова ВР (згідно із Конституцією 2004). Тимчасовий Президент не має права балотуватись на цих виборах Президента України та діє лише до обрання нового Президента. Тимчасовий Президент ОДРАЗУ внесить подання у ВР про відставку Ген прокурора.

7. Відставка Пшонки та призначення Генерального прокурора, який буде визначений КОНСЕНСУСОМ. Новий Генпрокурор розслідує зловживання під час вбивства та побиття людей.

8. Переформатування ЦВК за принципом 50% від влади на 50% від опозиції (наприклад 7 на 7). Обрання Голови ЦВК на засіданні ЦВК ДВОМА ТРЕТИНАМИ голосів членів ЦВК. Хай домовляються

9. Переформатування КС. Формування нового складу КС із дійсно авторитетних фахівців в галузі КОНСТИТУЦІЙНОГО ПРАВА При цьому на тих же принципах, що і ЦВК (половину складу вносить влада, половину опозиція. Голова КС -обирається 2/3). КС повинен слухати справи у відкритому режимі. Варіант: тимчасове припинення діяльності КС до формування нового складу КС. КС формується після парламентських та Президентських виборів.

10. Відновлення дії Закону "Про вибори народних депутатів України" та оголошення дочасних парламентських виборів (можливо одночасно із Президентськими).

11. Призначення виборів Київського міського голови та міських голів там, де це необхідно.

12. Зняття облоги з державних будівель в Києві та інших містах України. Розблокування вул. Грушевського. Зняття барикад на Майдані.

13. За наслідками виборів приведення до присяги членів парламенту та Президента.

14. Новообраний парламент формує Уряд.

15. Уряд приймає рішення про підписання Угоди про Асоціацію з ЄС.

Розумію, що це утопічно-романтичний сценарій розвитку подій. Для цього необхідна "добра воля" особисто Януковича (особливо в частині його ДОБРОВІЛЬНОЇ відставки). Необхідно багато КОНСЕНСУСНИХ рішень, але без цього не фукціонує жодна демократія в світі. Мені здається, що лише такий варіант зняв би сьогодні ВСІ існуючі питання. При цьому питання п.1 можна вирішити за декілька годин, питання 2-12 можна вирішити впродовж максимально короткого часу (декілька днів, якщо, повторюсь іще раз, на це буде ПОЛІТИЧНА ВОЛЯ).

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: