Сергій Грабовський Політичний аналітик

«Кримська карта» у кремлівських ігрищах

Чи готовий президент Порошенко до проведення нового референдуму у Криму із трьома запитаннями – чого хоче сам Крим, повернутися до складу України, залишитися в Росії чи стати незалежним?

Таке запитання пролунало 11 жовтня у Страсбурзі до глави Української держави від представника партії Європейських консерваторів та реформістів у ПАРЄ. Відповідь президента, гадаю, загальновідома: «Я готовий говорити про новий референдум, але спочатку півострів повинен повернутися до складу України». І, звісно, все має відбуватися згідно з приписами української Конституції.

Ясна річ, на це Росія не піде. Ніколи. Проте новий референдум у Криму – це те, що вкрай потрібно Кремлю для розколу західного політикуму і позірної «легітимізації» анексії півострова. Мовляв, дивіться: «народ Криму» зробив свій вибір на чесному й вільному референдумі, під міжнародним контролем, то ж чи можна насильно змушувати людей жити в тій державі, в якій вони не хочуть жити? Чи демократично це? Чи відповідає західним цінностям?

У цьому контексті сприйняті багатьма, в тому числі і в Україні, як сенсаційні заяви Ксенії Собчак виглядають як зондаж – з одного боку, настроїв у самій Росії, з іншого боку – громадської думки і політичних кіл на Заході та в Україні. «Новий незалежний референдум» про статус півострова – вона через два тижні фактично повторила сказане в ПАРЄ у вигляді запитання до Петра Порошенка. Тільки вже з визнанням провини чинної російської влади: «Я бачу вихід з кризової і несправедливої ситуації через новий референдум, який передбачає різні точки зору… Росія порушила міжнародні зобов’язання, це основна точка відліку. Але у Криму живуть російські люди, їх там багато… Ми не можемо поставитися до них, як до об’єктів геополітики. Погана та політика, яка не для людей», - заявила наприкінці жовтня Собчак на зустрічі з виборцями.

Цікаво, що ідея про нове голосування в Криму висловлена було ще раніше, вустами опозиціонерів Олексія Навального та Михайла Ходорковського. А лідер партії «Яблуко» Григорій Явлінський пропонував «решать проблему Крыма всем миром». Але то навряд чи був зондаж з боку Кремля: зрештою, російська опозиція в більшості своїй орієнтується на імперіалістичні настрої переважного числа росіян, для яких «Кримнаш» - це святе. Тепер же маємо очевидний зондаж з боку Кремля у вигляді «радикальних» заяв Собчак. Адже «легітимація» загарбання Криму, визнана бодай кимось у світі, стала би вагомим козирем для Путіна. Відтак, видається, у разі, якщо зондаж покаже сприятливі для Кремля тенденції, він може спробувати оголосити в Криму референдум із тими трьома запитаннями, які були апробовані у Страсбурзі й під контролем міжнародних спостерігачів із ООН, ОБСЄ, ЄС, БРІКС тощо. І нехай той референдум отримає статус консультативного опитування – все одно виграш режиму Путіна виявиться беззаперечним.

Чи погодяться західні і східні держави, а також міжнародні організації, брати участь у легітимації такого гіпотетичного «референдуму»? Як на мене, повної впевненості в тому, що вони від цього відмовляться, немає. Бо режим санкцій проти Росії стає все менш популярним, точаться розмови про те, що його варто було б потроху знімати – у відповідності до виконання Мінських угод по Донбасу та до кроків із повернення Криму Україні. А тут така спокуса – референдум на півострові під реальним, а не фіктивним міжнародним контролем. Мовляв, як «народ вирішить, так і буде»…

Узагалі-то, скажімо, ніякого «народу Криму» з наукового погляду немає і не може бути, адже це поняття не тотожне поняттю «населення певної території», а тому «народ Криму» правом на самовизначення користуватися не може. Проте не все так просто. «Народу Косова» теж з наукового погляду не існує, цей край населяють здебільшого представники ґеґського субетносу албанців, що мешкає також на півночі Албанії, та серби; але ж Республіка Косово існує, хоча Україна досі утримується від її офіційного визнання. З іншого боку, Косово не приєднане до Албанії, хоча дехто цього щиро хотів…

Утім, Путіну номінально «незалежний» Крим не потрібен, а потрібна бодай часткова легітимація окупації півострова. І це можливо навіть у разі чесного й прозорого підрахунку голосів. Адже, попри невдоволення значної частини кримчан владою і їхньою ностальгією за Україною, коли жилося краще та простіше, все ж на Путіна це невдоволення здебільшого не поширюється – маємо класичну дихотомію «доброго царя» та «злих бояр». Додамо до цього неминучу пропагандистську істерику, з обов’язковими інвективами в бік «київської хунти» й українських фашистів, - і так далі, й таке інше.  Втім, може бути зроблено й дещо реальне. Скажімо, якраз до виборів урочисто відкриють міст на Тамань через Керченську протоку та полегшать фінансовими вливаннями (на що вже були натяки у мас-медіа) ситуацію в економіці окупованого півострова. Можливо, будуть введені в дію зимові санаторії та пансіонати для відпочинку «трудящих» за пільговими путівками, можливо – зроблено ще щось, що тимчасово полегшить економічну ситуацію. З іншого боку, відпрацьовані «точкові» репресії проти інакодумців (передусім із числа кримських татар) теж дадуть результати – у поєднанні з «точковим» підкупом тих чи інших груп населення (знов-таки, з числа схилених до колаборації чи політичного нейтралітету татар).

Скажете, фантастика? Ні. Кремль здатен на карколомні політичні комбінації для досягнення своїх цілей. Але всі вони залишаться фантастикою у разі, якщо Захід й Україна не підуть на жодні поступки РФ із принципових питань, не погоджуючись щодо Криму ані на «референдум під міжнародним контролем», ані навіть на «консультативне опитування».

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: