Війна в Афганістані. Чи мають радянські солдати нести відповідальність

Військове вторгнення СРСР до Афганістану почалося у 1979 році
фото з відкритих джерел

Кожній конкретній жертві байдуже, хто її вбив – раб чи найманець

Те, що українці у складі радянської армії брали участь в агресивній війні в Афгані – абсолютна правда.

Як правда і те, що і буряти (тувинці, будь-хто інший: етнічних росіян це стосується у першу чергу, а то вже пішли натяки на расизм) у складі російської армії беруть участь в агресивній війні в Україні.

Однак кардинальна відмінність полягає в тому, що українці в радянській армії були строковиками, тобто рабами, а переважна більшість бурятів/росіян в російській – контрактники, тобто найманці.

Так, кожній конкретній жертві байдуже, хто її вбив – раб чи найманець. Але ми живемо у світі не окремих людей, а спільнот, і на на цьому рівні різниця дуже відчутна – спитайте у німців у 1945-му.

І саме тому колективна відповідальність радянських українців за Афган неспівставна з колективною відповідальністю російських бурятів / етнічних росіян за Україну. Шкода, що навіть у нас не всі зрозуміли недоречність такого роду порівнянь.

PS: Тут в коментах пишуть про «добровільність» участі в Афганській війні. Ага-ага, така була добровільність, що у 1980 році скасували відстрочку 800 тисячам студентів від служби

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: