Оточенню Путіна зроблять боляче: чекати залишилося недовго

Путін залишиться на самоті
Фото: EPA/UPG

Про санкції США проти російських олігархів

Згідно з ухваленим раніше законом про санкції проти РФ та інших країн (CAATSA) Вашингтон, як повідомило з посиланням на джерела агентство Reuters, готується цього тижня оголосити про обмежувальні заходи проти олігархів, близьких до Володимира Путіна. Таке рішення США ухвалили 15 березня, а стосується воно 19 фізичних осіб і п'яти структур, у тому числі російських розвідувальних служб.

У пресі повідомлення про санкції були надруковані під заголовками, що російські олігархи, які потрапили в раніше опублікований (кремлівський) список, будуть санкціоновані: якась кількість найбільш наближених. (Прес-секретар президента Росії Дмитро) Пєсков на цю справу вже відреагував, сказавши, що домисли, які просочуються в пресу, коментувати не стане, але додав, що в Росії немає олігархів...

Взагалі, з точки зору реальної дійсності, а не того, що говорить Пєсков, абсолютно точно якась кількість такого роду людей потрапить під нові персональні санкції США. І мало того, ми спостерігаємо дивну історію, у якій це ще не відбулося. Доповідь була опублікована давно, у ній була як відкрита частина, так і закрита. Дональда Трампа публічно звинуватили, зокрема провідні члени Конгресу і Сенату, що він саботує виконання цього закону. Міністр фінансів, який відповідає за встановлення та дотримання режиму санкцій, прокоментував це так, що санкції будуть оголошені і що це займе кілька тижнів з моменту опублікування тієї доповіді.

Ну а зараз ми бачимо те, що не є ані новиною, ані несподіванкою: просто американська система виконує ухвалений закон. Його буде виконано в тому обсязі, який американські чиновники, включаючи Міністерство юстиції і Міністерство фінансів, вважатимуть за потрібне. Мабуть, вони проводять консультації також і з такими службами, як ЦРУ, ФБР і АНБ.

Те, що зараз у багатьох персонажів в Росії під одним місцем запалена свічка, абсолютно зрозуміло. Думаю, величезна кількість людей зараз, якщо м'яко висловлюватися, відчуває занепокоєння з цього приводу. Недовго залишилося чекати того, що станеться далі. Буде цікаво подивитися, скільки з них втратять не тільки візи в США, можливості здійснювати вільні поїздки по всьому світу і користуватися світовою банківською системою, а також які активи у них заарештують, якщо вони ці активи не вивели з-під американської юрисдикції. Потрапивши під санкції, вони стануть повними фінансовими, юридичними й іншими вигнанцями в усіх інших частинах світу. Тому що людина, яка потрапила в санкційний список США, не може ні відкрити рахунок ніде, ні поїхати в якусь країну, ні отримати візу, вона буде як прокажена. Отож я бажаю їм всіляких успіхів у праці та обороні путінського ОЗУ. Хай воздасться їм по заслугах!

Інша справа, що я хотів би, щоб це було зроблено проти сотень людей, які є видатними членами путінського ОЗУ. Я б хотів, щоб серед них були зокрема головні пропагандисти. Міжнародні сили коаліції проти Гітлера у Нюрнберзькому процесі знайшли в собі сили визнати роль пропаганди і винесли смертний вирок через повішення (нацистському пропагандисту, - "Апостроф") Юліусу Штрейхеру. А Штрейхер має своїх послідовників: це Володимир Соловйов, Дмитро Кисельов, усякі начальники на зразок Костянтина Ернста. Проти них теж необхідно ввести санкції, я вважаю. На жаль, вони поки що уникли цього.

Думаю, що зараз реально боляче буде якійсь кількості путінських посіпак. Незабаром ми, звичайно, побачимо оголошений список, кого санкціонують, і він буде далеко не останнім. Це буде, так би мовити, перша партія. Частина з них, можливо, будуть фронтменами Путіна.

 

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: