Тарас Кузьо Науковий співробітник Центру трансатлантичних відносин (ЦТВ) Школи фундаментальних міжнародних досліджень (ШФМД) при Університеті Джонса Гопкінса

Нову вісь зла сформовано. І вона загрожує безпеці Заходу

«Союз Вірменії з Іраном та Росією означає, що вона також є воюючою стороною у їхній війні проти Заходу»
фото з відкритих джерел

Російсько-вірменсько-іранський геополітичний союз досить дивний, але його не варто недооцінювати

Геополітичні союзи на Південному Кавказі давно відомі, але залишаються поза розумінням багатьох західних політиків. Тепер це може змінитися з безпосередньою участю Ірану у війні в Україні як постачальника дронів і ракет Росії.

Україна, а отже і Захід, де-факто перебуває у стані війни не лише з Росією та Білорусією, а й із Іраном. Ще одна регіональна країна – Вірменія. Вона бере участь через союз із Росією та Іраном. НАТО, ЄС та 50 країн, які надають Україні військову допомогу, перебувають у опосередкованій війні між Заходом та Росією.

Підтримка Іраном війни Росії проти України здійснюється за посередництва Вірменії, яка допомагає Москві ухилятися від санкцій та постачати іранські дрони та ракети через повітряний простір Вірменії та з використанням вірменських аеропортів.

Iran Air Cargo, дочірня компанія Iran Air, вилетіла з цивільного аеропорту Єревана до Москви 4 та 5 вересня, після двох попередніх рейсів 21 та 29 серпня. Iran Air Cargo, Safiran Airport Services та їхня материнська компанія Iran Air перебувають під санкціями США за передачу за допомогою Вірменії іранських дронів до Росії. Іл-76МД російських ВПС також використовували для перевезення іранських дронів через Єреван. Росія використовувала їх і ракети для терористичних атак на українські комунальні підприємства, що є військовими злочинами.

Російсько-вірменсько-іранський геополітичний союз досить дивний. Якщо авторитарні Росія та Іран об'єднані на ксенофобно-антизахідній платформі, то Вірменія – демократична країна. Демократично обраний прем'єр-міністр Ніколо Пашинян регулярно відвідує Тегеран, де Вірменія та Іран підтримують тісний стратегічний союз.

Вірменія заграє з двома авторитарними державами, які перебувають під санкціями. Але Єреван ніколи не піддавався санкціям за допомогу Росії та Ірану в обході санкцій або за те, що виступав посередником під час передачі іранських дронів і ракет Росії.

Геополітичний союз Вірменії з Росією зміцнюється членством у двох кремлівських організаціях. Вірменія – один із засновників російського еквівалента Варшавського договору, створеного на початку 1990-х. Організація договору про колективну безпеку (ОДКБ) об'єднує п'ять авторитарних держав – Росію, Білорусь, Казахстан, Киргизію і Таджикистан, а також демократичну Вірменію. У 2013 році Вірменія відмовилася від підписання Угоди про асоціацію зі Східним партнерством ЄС на користь приєднання до кремлівського Євразійського економічного союзу. Поряд із демократичною Вірменією, членами там є чотири авторитарні держави – Росія, Білорусь, Казахстан і Киргизстан.

Демократична Вірменія відвернулася від демократичного ЄС на користь загравання з авторитарними Іраном, Росією, Білоруссю і країнами Центральної Азії. Єреван постійно говорить про «авторитарний Азербайджан», і водночас перебуває у ліжку з авторитарними режимами. Тісний союз із Іраном не дозволяє демократичній Вірменії надавати підтримку мужньому іранському народу, який бореться за свою свободу. Хоча сам Пашинян прийшов до влади внаслідок кольорової революції у 2018 році.

США попереджали Вірменію про наслідки її тісних відносин із Іраном та Росією. У тому числі голова ЦРУ під час візиту до Вірменії влітку 2022 року. Він попереджав, але Вірменія проігнорувала це. Силовики Вірменії тісно пов'язані із російськими колегами ще з радянських часів. Тим часом проросійськи налаштована вірменська діаспора має сильний вплив на МЗС країни.

Іран є загрозою безпеці Азербайджану, а також України. Якби між Азербайджаном та Іраном вибухнула війна, Захід був би втягнутий, оскільки Баку має стратегічне партнерство в питаннях безпеки з Туреччиною, яка є членом НАТО. Анкара не буде пасивною, якщо Тегеран розпочне агресивну війну проти Баку.

Іран навчав і надавав фінансову та розвідувальну підтримку ісламським терористичним групам в Азербайджані, і за допомогою дронів та ракет допомагає Росії у її терористичній кампанії проти України. У жовтні Азербайджан затримав 19 осіб, які належали до забороненого Руху мусульманської єдності. Вони пройшли підготовку в Ірані й Сирії для вчинення терактів. Вони контрабандою ввозили в Азербайджан заборонену екстремістську релігійну літературу. Футболки з екстремістськими релігійними гаслами привіз до Азербайджану іранський дипломат. Їх мали поширювати на антиурядових мітингах.

Рада мусульман Азербайджану виступила з заявою, в якій засудила підтримку Тегераном Єревана. Іранці схиляли вірмен до відмови від підписання мирного договору за посередництва ЄС. Антиіранські настрої в Азербайджані залишаються сильними через пряму та непряму підтримку Тегераном окупації Вірменією 20% азербайджанської території протягом майже трьох десятиліть. Азербайджанський телеканал AzTV звинуватив Іран у тому, що він «робить усе можливе», щоб завадити Вірменії підписати мирну угоду з Азербайджаном. Іран вважає за краще, щоб мирний процес тривав під контролем Росії і, як і останні 30 років, ні до чого не привів.

Іран підтримав територіальний реваншизм Вірменії щодо Азербайджану та реваншизм Росії проти України постачанням ракет та дронів.

Третина населення Ірану – азербайджанці. Конфлікт із Азербайджаном може призвести до розпаду Ірану. 30 жовтня азербайджанське телебачення засудило переслідування азербайджанців в Ірані та заявило, що етнічні азербайджанці в Ірані мають право жити вільно і мати незалежну державу. Суспільне телебачення Азербайджану взяло інтерв'ю у іранського азербайджанця, який сказав, що всі азербайджанці мають надавати матеріальну і моральну підтримку, а також через ЗМІ та лобіювання підтримувати незалежність Азербайджану в Ірані.

Подвійні стандарти Ірану щодо територіальної цілісності держав обумовлені його прагненням зберегти Вірменію у межах свого союзу з Росією. Міністр закордонних справ Ірану сказав своєму вірменському колезі, що «ми розглядаємо безпеку Вірменії як безпеку Ірану та безпеку регіону».

У серпні у центральному Ірані відбувся турнір військових дронів, у якому взяли участь Росія, Білорусь та Вірменія. Пізніше того ж місяця Росія вперше вдарила іранськими безпілотниками по Україні. Вибір часу – невипадковий. Він показав, якою мірою обидві маріонеткові держави Росії, Вірменія та Білорусь, залучені до військової допомоги Ірану Росії. Тегеран також постачає до Єревану бойові дрони.

Вірменія замкнулася в геополітичному союзі з Іраном та Росією, що завдає шкоди її національним інтересам. Сприяючи постачанням іранських безпілотників і ракет до Росії, Вірменія поставила себе поряд з Білоруссю як одна з сторін, проти яких воює Україна. Союз Вірменії з Іраном та Росією означає, що вона також є воюючою стороною у їхній війні проти Заходу.

Західні уряди наклали санкції на Росію, Білорусь та Іран, але не на Вірменію, за їхню війну проти України. Західні уряди повинні погрожувати Єревану санкціями, якщо не припинить підтримку Ірану та Росії. Демократичну Вірменію слід заохочувати до відмови від ксенофобно налаштованих антизахідних союзників.

Читайте також: «Зараз – історичний шанс зробити Росію без’ядерною». Підсумки G20 від посла України в Індонезії
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: