Уляна Супрун Колишня в.о. міністра охорони здоров'я України

«Згода на секс» на прикладі запропонованого чаю

З 11 січня 2019 року в українському законодавстві набрали чинності зміни стосовно посилення відповідальності за сексуальне насильство

Цікаво, що просте поняття «згода на секс» викликало стільки побоювань про масові надумані звинувачення у насильстві.

Бурхливі дискусії у соцмережах та панічні заголовки у деяких ЗМІ продемонстрували, як на перший погляд прості істини викликають дуже багато запитань у суспільстві. Найгірше, що подібні непорозуміння між партнерами і можуть призводити до жахливих наслідків, зокрема насильства в сім’ї.

Щоби запобігти цьому — маємо відкрито говорити на тему сексу та дуже чітко розуміти одне одного, коли йдеться про будь-які дії щодо нашого тіла.

Навколо змін до Кримінального кодексу буквально за один день виникло багато міфів. Пропоную розібратися — що означає згода на секс та чому важливе розширення понять «сексуальне насильство» і «зґвалтування».

У матеріалі The Village Україна добре пояснюється, що відтепер сексуальним насильством буде також вчинення будь-яких насильницьких дій сексуального характеру, не пов’язаних із проникненням в тіло іншої особи, без добровільної згоди потерпілої особи. Раніше ж закон визначав сексуальне насильство як примус до статевих зносин силою або шантажем, або ж, якщо особа була в безпорадному стані.

Важливо, що тепер насильники будуть винні у тому, що вони не отримали не тільки однозначної конкретної згоди на секс, а й на будь-які принизливі дії стосовно жертви.

Оновлення ж поняття «зґвалтування» полягає в тому, що відтепер ним вважатимуться дії сексуального характеру, що пов’язані з проникненням в тіло іншої особи з використанням геніталій або будь-якого іншого предмета, без добровільної згоди потерпілої особи.

Щодо важливості згоди на секс — вже класичним є приклад з чаєм у відомому відео, яке переклали на українську Центр «Жіночі перспективи». Ви ж не подумаєте примусити пити чай людину, яка його не хоче?

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: