Віктор Андрусів Політичний та громадський діяч

Як мають виглядати гарантії безпеки для України

Зеленський провів зустріч зі співголовами Міжнародної робочої групи з питань безпекових гарантій для України
фото: офіс президента

Київський безпековий договір мусить суттєво відрізнятися від Будапештського меморандуму 1994 року

Київська безпекова біла книга

Одна із проблем презентованого документу – це назва. Оскільки його назвали Київським безпековим договором, то люди відразу поставились до цього як до фінального документу. Насправді, всі хто його прочитає зрозуміє, що ні по стилю викладу, ні по структурі це ніякий не договір, а концепція. Правильно було б назвати його Білою книгою, документом для обговорення і пропозицій.

Щодо суті документу. Загалом напрям думки вірний, але складається враження, що його писали так, щоб не було критики. По факту це дійсно зробило документ дуже не конкретним і поверховим. Великою мірою документ пропонує закріпити той досвід підтримки, який існує під час війни, але з поправкою на час. Оскільки документу бракує конкретики, то я спробую її накидати.

Концепцію Договору гарантій безпеки я б сформулював одною фразою «Все, крім солдат». Тобто ми маємо отримати все, що нам необхідно, окрім безпосередньої участі солдат країн-партнерів, оскільки це можливо тільки в рамках членства в НАТО. Все інше має розглядатись як елемент системи гарантій для України. Я виділяю три стовпи гарантій.

Перше

Інтеграція в західний ОПК. Ми бачили диво Himars та Джевеліна, але і диво Нептуна та Стугни ми теж бачили. Нажаль, Захід нікого не пускає в свій ОПК, обмежує доступ до технологій та можливість кооперації. Роками це було через те, що нас підозрювали в можливості зливати технології РФ. Тепер думаю – це питання зняте. Доступ до технологій – це спосіб нашій армії бути конкурентній, але і наші зразки можуть набути поширення на Заході. ОПК, на мою думку, може стати флагманом економіки повоєнного відродження. Зрештою, цей пункт номер 1 по одній причині – єдиним надійним гарантом нашої безпеки будемо ми самі, і в нас це точно краще вийде, якщо ми ще й будемо найбільшими виробниками всього необхідного.

Друге

Чітке зобов’язання надати все необхідне наявне озброєння для відбиття агресії в лічені дні. Якщо б ми отримали все, що отримали відразу – можливо війна б завершилась ще цього року. Контрнаступ відбувся б не тільки в Харківській і Херсонській областях. Тому без цього пункту ніяких гарантій не буде.

Третє

Повний розрив відносин з агресором. Ми бачимо, що одною рукою Захід дає нам зброю, а іншою дає РФ гроші, які тратяться на війну. Ми бачимо, що відсутність повного розриву породжує поле для безсовісних компромісів. Тому не слід гратись в санкції і тому подібне – повний розрив: припинення політичних, дипломатичних, економічних відносин з агресором.

За цих умов я точно знаю, що будь-яку майбутню агресію ми відіб’ємо, і можливо на навіть не треба буде ніяких інших армій. Зрештою, після цієї війни наша армія буде в топ світових по бойовому досвіду та знаннях.

Читайте також: 
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: