Віктор Андрусів Політичний та громадський діяч

Який вирок очікує на президента Зеленського

Кадри. Сьогодні це головна проблема Зеленського. Його оточують або некомпетентні друзі, або нелояльні професіонали

Дорогий Володимире Олександровичу

Рік назад на дебатах з Петром Порошенком ви сказали йому, що ви його вирок. Це справді було так. Український народ виніс йому жорсткий вирок проголосувавши за вас. Причина цього була не в тому, що ви претендували на роль де Голля або Лі Кван Ю, а в тому, що п’ятий президент не виконав своїх обіцянок, погряз в берхні, а його оточення в корупції. Рік вашого президенства дає можливість зрозуміти, який вирок очікує вас.

Коли ми вперше з вами познайомились, я сказав вам, що для мене найвищим завданням є модернізація країни, і перетворення її на сильного суб’єкта. Я сказав вам, що я майданівець і залишаюсь вірним цінностям Майдану. Ви сказали, що в цьому ми однодумці, і ви йдучи в політику ризикуєте всім, що у вас є, і єдина причина цього досягнути справжніх змін і реформ. Я спитався, які цінності для вас є основними. Ви відповіли: чесність і справедливість. Пізніше я не раз переконувався, що ви намагаєтесь слідувати цим цінностям. Але за рік вашого президенства, я так і не побачив втілення цих цінностей в українській політиці.

Навколо вас виріс такий ліс брехні, що жодна порядна чи професійний людина не може пробитись. Інтриги, обман, кидалово все це частина вашого оточення. Ваш колишній прем’єр разом з колишнім головою ОП проводили цілі наради як вас обманути, про що випадково дізналась вся країна. Замість професіоналів і державників ви призначаєте друзів, знайомих і … це повний шок, людей з оточення Порошенко. Замість покарання винних за вбивство Небесної сотні, при вас адвокат Януковича назначений в ДБР, а Тетяна Чорновіл отримує домашній арешт. Замість полегшень для бізнесу ви приймаєте вбивчі закони типу 1209 та 1210, хоча ваша програма містить дуже багато правильних пропозицій, які стимулювали б економічний розвиток. Подивіться як ваші заяви перетворюються на публічну брехню: ви розповідаєте про інвест-няні, а до бізнесу їдуть автоматники. Ви говорите про зниження топ-зарплат і премій, а їх ще й безсовісно збільшують. Більше того, контракт світового рекордсмена за премію на державному підприємстві продовжують ще на 4 роки! За рік вашого президенства не був покараний жодний топ-корупціонер, не було розслідувано жодної корупційної справи оточення Порошенка. Я можу ще довго продовжувати, з прізвищами, датами і назвами провалів. Але це не суть мого звернення.

Я знаю, що ви постійно намагаєтесь зрозуміти, як же так виходить, що маючи правильні чесні наміри, ви отримуєте стільки брехні навколо себе? Я дам вам просту відповідь: у вас немає ніякої влади. Вашу владу розтягує ваше оточення, яке думає тільки про себе. Влада це не посада, і не кабінет. Влада – це вплив на процеси. Скажіть, який у вас вплив, коли кількість адекватних голів ОДА можна порахувати на пальцях однієї руки? Який у вас вплив, коли місцевий мер і олігарх, публічну розмазують керівника області? Насправді, це не його розмазують, а вашу владу. Який у вас вплив, коли нікому не зрозуміло, що відбувається в СБУ, де обіцяна реформа, про відділення їх від економіки? Про прокуратуру я взагалі мовчу, після горе-реформ, не уявляю хто зможе її зібрати в повноцінний орган. У вас немає впливу на процеси в країні.

Я довго думав над тим, в який момент ситуація стала саме такою. І як це дивно не прозвучить – цей момент зміна офісу Президента. Ви обіцяли з’їхати з Банкової. Це була проста конкретна обіцянка. На ваше доручення почали шукати інше приміщення, ви публічно презентували нову ідею офісу. Але завершилось це все нічим. Я дуже уважно спостерігав за цим процесом, бо це була перша ваша зустріч з «системою». І «система» перемогла. Ви відмовились від своєї ідеї. Вам довели, що всі ці жалюгідні барабанні телефони дев’ятки і десятки, затхлі коридори і коври, совкові меблі – все це не можна залишити, бо без цього не буде влади. «Система» зрозуміла, що вас можна обманути і «укатати». Із того часу вас постійно на щось «укатують». На якісь рішення чи кроки, яких ви робити не хочете. З того часу, ваші справжні ідеї і бачення, система виставляє на посміховище. Ви не керуєте, це «система» і ваше оточення керують вами.

Коли я вперше побував в Кварталі, один з ваших друзів, розповів мені «секрет успіху Зеленського». Він сказав, розумієш, Вова ніколи не грає по правилам інших. Коли він прийшов в КВН, то не грав по правилам Маслякова, коли прийшов на телебачення, то не грав по правилам олігархів, коли прийшов в кіно, не грав по правилам режисерів і продюсерів. Вова завжди втілював своє бачення, а тому завжди досягав успіху. Так-от, можливо вперше в своєму житті ви не втілюєте ніякого свого бачення.

На жаль, публічний формат не дозволяє мені озвучити все, що накопилось за цей рік. Тому перейду до другої частини: критикуєш – пропонуй.

1. Кадри. Сьогодні це ваша проблема номер 1. Вас оточують або некомпетентні друзі, або нелояльні професіонали. І хоча це ваша найбільша проблема, за рік не було призначено керівника Національної академії державного управління, де можна було б мінімально підготувати пару сотень нових держслужбовців. Ваш «ліфт» виявився фейком. Тож де взяти кадри?

Політична партія. В розвиненому світі джерелом нових кадрів завжди є політична партія лідера. То де ж ваша партія? Ні осередків, ні членів, ні активу. Скільки ще часу розбудовою партії мають займатись нездари? Ваша партія навіть на місцеві вибори не готова. І я вже передбачаю, як ваше оточення почне переконувати вас їх перенести, або домовлятись з Кернесами і Трухановими. Тим не менше, політична партія західного зразка, з сильним аналітичним центром і політичною академією, це реальне джерело отримання лояльних і підготовлених кадрів.

2. Будувати інститути. Проблема всіх попередніх президентів була в тому, що вони не створювали інститути влади, а старалися взяти її під контроль. Їм не потрібний був чесний суд - а такий, щоб «порішати». Тому влада міняється, а суддя Вовк залишається. Це стосується всіх інших органів. Будувати інститути – це означає призначати не своїх людей, не хороших людей, а людей з програмами і планами дій. Бажано, щоб ці плани дій публікувались, і кожного з призначених можна було оцінити через рік, відповідно до його ж плану дій.

3. Конкуренція інформації. Одне з найважливіших правил політичного лідера: отримувати інформацію з кількох джерел. Інформація має конкурувати. Коли в Кабміні знають, що Офіс подасть іншу інформацію, а в СБУ знають, що в них ще інша інформація – це означає, що хтось точно вас обманює. Не можна довіряти нікому на слово. Я думав, що Богдан мав стати цим уроком для вас.

4. Стратегія проти «quick wins». Ідея швидких перемог, нав’язана вам в червні, групою некомпетентних «реформаторів» - програла. Ви маєте прийняти довгострокову стратегію. Це документ не про те, як все має бути, а впершу чергу про те, від чого не можна відступати. За прагненням швидких перемог ви загубили свої базові цілі. Стратегія – це те від чого не можна відступати. Довгострокова стратегія – упорядкує хаос, влаштований в державному управлінні гонитвою за швидкими перемогами, які виявились дешевим популізмом.

Наш народ ніколи ще не видавав такого кредиту довіри як вам. Нікому в українській історії не снилось мати об’єднаний більшістю народ з волею до змін. Але й платити за цей кредит доведеться найбільше.

Тому, вирок, який очікує на вас – це втрачений шанс. Ви ризикуєте стати найбільшим втраченим шансом в нашій історії.

І останнє. Президент, який багато брехав, програв вам вибори. Президент, який багато слухав Портнова, втік з країни. Президент, який у всьому покладався на своїх «любих друзів», закінчив з 5,45% підтримки. Як закінчите своє президентство ви?

Думай-те!

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: