Віктор Небоженко Політолог, соціолог

Вашингтонський успіх України і Зеленського

Президент України під час промови у Конгресі США
Фото: AFP

Підсумки візита президента України до Сполучених Штатів Америки

Успішний візит президента України Зеленського показує всьому світові чотири важливі чинники американо-українських відносин.

Перший важливий для нас фактор – у США повільно та важко, але формується двопартійний консенсус щодо продовження масованої допомоги Україні у її боротьбі з Росією. Навіть якщо республіканці знайдуть якісь негативи чи кримінали щодо здійснення військово-технічної допомоги Україні це не призведе до зміни їхньої публічної позиції підтримки України. США не збираються відступати чи кидати Україну.

Другий фактор. Вашингтон не збирається заплющувати очі на некомпетентність, корупцію та латентний режим особистої влади Зеленського, замість успішно функціонуючої на основі єдності та поділу влади, державної машини до закінчення війни. Тому Україна, керована з Офісу, так і не спромоглася сформувати військову економіку, розраховуючи виключно на західну допомогу. Але терміни закінчення російсько-української війни залишаються геополітичною таємницею, невідомою ні Києву, ні Москві.

Третій чинник американо-українських стосунків. Визнавши президента Зеленського єдиним сильним політиком України, її успішним міжнародним та внутрішньополітичним представником, США відкрито беруть на себе завдання збереження та захисту президента Зеленського від спроб Кремля позбутися його. Водночас, як «господарю» України, президенту Зеленському доведеться взяти на себе відповідальність відповідати за все, що діється в країні.

Четвертий чинник. Також президенту Зеленському, ймовірно, довелося погодитися чи змиритися з тим, що США принципово братимуть участь у процесі «очищення» оточення президента від корупціонерів, каламутних осіб, некомпетентних чиновників. Це буде трохи болісно для офісу президента, але корисно для України.

Читайте також: «Вирішальний момент історії». Світові ЗМІ про сенсаційний візит Зеленського у Вашингтон
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: