Арсеній Яценюк Експремʼєр України, голова Київського безпекового форуму

Чи задоволений я своєю роботою?

Сьогодні відбулося останнє засідання чинного Уряду, який має скласти повноваження перед новообраною Радою

Сьогодні відбулося останнє засідання чинного Уряду, який завтра має скласти повноваження перед новообраною Радою. Хотілося б сказати про позитивні зрушення, зроблені за ці 9 місяців.

Ми підписали Угоду з Євросоюзом, ратифікували і почали виконувати її. Україна отримала односторонній доступ до європейських ринків, завдяки чому на 12% зріс експорт української продукції до країн-членів Євросоюзу. А це - 1,5 мільярда доларів США.

Ми перейшли до наступної стадії безвізового режиму з ЄС. В Уряді з'явився Офіс з питань європейської інтеграції, а в кожному міністерстві - заступники міністрів з питань євроінтеграції. Наш курс до ЄС нелегкий, але він потрібен Україні, адже цей курс сповідує українська нація, і він для нас незворотній.

Об'єктивно, російська військова агресія вдарила по українській економіці, підірвала інвестиційну привабливість держави. Однак уряд відновив програму зі співпраці з МВФ, Світовим банком, ЄБРР, Європейським інвестиційним банком. Ми отримали 8,6 мільярда доларів США. Завдяки цим коштам заплачено 9,1 мільярда по боргах, які ми не робили.

Промислове виробництво у нас впало, тому що розбомблені шахти і підприємства. І в цей же час нам вдалося зібрати на 5% більше доходів до держбюджету, ніж торік. Це - відповідь на питання, чи вдалося нам частково закрити тіньові і корупційні схеми.

На 10% скорочені обсяги фінансування на утримання влади. Уряд скоротив половину контролюючих органів і контролюючих функцій. Не кажучи вже про те, що ми взагалі заборонили всі види перевірок протягом останнього півроку.

Безпрецедентні обсяги витрат на армію - 19 мільярдів гривень. Національна гвардія створена з нуля. Закуплені сотні одиниць нової військової техніки. Часто-густо волонтери набагато більш ефективні в прийнятті управлінських рішень, ніж державна влада. Але ми бачимо помилки і виправляємо їх.

Ми злізли з російської «газової голки». Не повністю, так. Але навіть Європа не може повністю звільнитися від російської газової залежності. Ми на 60% замістили постачання природного газу з Росії на закупівлі в ЄС, завдяки чому зекономили півмільярда доларів США.

Ми заплатили всі пенсії, всі заробітні платні, всі соціальні виплати. Це при тому, що в Україні з'явилося нове явище, якого ніколи раніше не було: тимчасово переміщені особи. Ці люди отримують додаткову допомогу до 2400 гривень на сім’ю. Їх також потрібно розселити і надати допомогу на лікування. Це сотні мільйонів гривень з держбюджету, які потрібно виплачувати, щоб уникнути гуманітарної катастрофи.

Ми в Парламенті прийняли один з найжорсткіших пакетів антикорупційного законодавства, аналоги якому важко знайти навіть в країнах-членах ЄС. Тепер наше завдання – імплементувати і виконати цей закон.

Чи задоволений я своєю роботою? Звичайно, що не задоволений, тому що завжди хочеться зробити більше і краще. Але чи зробили ми все, що могли зробити? Я можу чітко відповісти: так! Все, що можна було зробити в цій ситуації, - зроблено. І за це мені не соромно.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: