Юрій Богданов радник Голови у Дніпропетровській ОДА

Що насправді росіяни святкують 12 червня

Зараз «день Росії» це не свято російської національної держави. Це свято російської імперії
фото з відкритих джерел

Чим скоріше відбудеться останній «день Росії», тим краще для світу

Сьогодні РФ святкує «день Росії».

Найкумедніше, що в самій Росії це свято (як і «день єдності» 4 листопада) дуже довго вважалося штучним і непотрібним. Бо в 90х це було свято «російського суверенітету», яке вигадала команда Єльцина з метою «легітимізувати» свій бунт проти центрального керівництва СРСР.

Так-так, по іронії долі, саме РСФСР була головним «сепаратистом» в пізньому СРСР. І лозунги «досить годувати Центральну Азію» лунав саме у Москві. І в Росії лунали заклики будувати російську національну державу.

З того часу дещо змінилося. З’ясувалося, що у росіян (на жаль для усіх нас) нема ніякої ідентичності крім імперської. Павло Казарін якось давно писав текст про це. З питанням «Чому росіяни замість косоворотки носять військову форму?». Бо нема в них національної складової. Росіянин у самій Росії це не приналежність до нації росіян, це формат імперського мислення. Національна держава для росіян стала недосяжною мрією, і «довелося» реанімувати імперський проект. Бо поза ним навіть сучасна Росія нежиттєздатна і неодмінно припине існування.

І тому зараз «день Росії» це не свято російської національної держави. Це свято російської імперії.

Якщо і формувати на території Росії національні держави, то вони не будуть прив’язані до старої російської етнічності. Бо вона повністю дискредитована імперським проектом. І в цьому проблема для Росії.

Сибір і росіяни Сибіру. Татарстан. Чувашія. Республіки Північного Кавказу. Тива. Комі. Московський хартленд. Ймовірність формування національної держави окремо на цих територіях – цілком можливе. І з цими державами ми і світ цілком зможемо мати справу. Бо вони зможуть вилікуватися від імперського вірусу, якщо займуться внутрішніми справами. Це вже було з Німеччиною. Бо на сьогодні єдине, що поєднує ці території – це імперський вірус.

Тому поки Росія зберігається у поточному форматі, вона буде агресивною. І всі спроби ії зробити демократією і одночасно зберегти в поточних кордонах – приречені. Поки Росія імперія, вона буде повертатися до війни як єдиного засобу зберегти внутрішню єдність у пошуках ворогів.

І від цього гірше усім.

Тож чим скоріше відбудеться останній «день Росії», тим краще.

Імперія, здохни вже.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: