Митрополит Євстратій (Зоря) Митрополит Православної церкви України

Святкування Різдва 25 грудня: цивілізований світ проти дикунів?

Невже так складно знаходити аргументи, які не будуть звучати «я правий, а ти - дурний»?

Днями повернувся з Канади. Там почув, що за їхнім законодавством роботодавець протягом року надає 4 вихідних дні для відзначення релігійних свят - будь-яких. Щоби кожен міг святкувати тоді, коли вважає за потрібне згідно з традицією, і не потребував для цього окремих рішень Парламенту.

(Хочу уточнити, що Різдво та Великдень є загальними державними святами в Канаді, з вихідними днями до (Страсна П‘ятниця) та після (понеділок і св. Стефана - День подарунків) них.)

Ще в США та Канаді у наших українців питав, як вони сприймають, що святкують Різдво Христове не з більшістю. Підсумок різних відповідей такий: 6-7 січня для них є важливим саме як «українське Різдво».

Про календарне роздвоєння, яке з 1960-х років має місце в першу чергу в парафіях УГКЦ в Америці - вже писав. В двох сусідніх храмах можуть принципово святкувати за двома різними календарями. І за 50 років це не змінилося. Є парафії, де в одному храмі вживають дві календарні традиції, бо для частини парафіян принципово триматися нового календаря, для іншої принципово триматися традиційного.

На останок зазначу прикре: якщо окремі прихильники нового закону надалі аргументуватимуть свою позицію тим, що «треба святкувати з цивілізованим світом», то чи не хотіли б вони припустити, що таким агрументом вони плюють в душу тим, кого вони за прихильність до традиційного українського календаря записують в «дикуни»? Невже так складно знаходити аргументи, які не будуть звучати «я правий, а ти - дурний»?

Тим більше, що в реальності «цивілізований світ», на який вони посилаються, переважно став святкувати «ікс-мас» і «зимові свята». Бо в «цивілізованому світі» публічні згадки про Христа і Його народження стали вважати «неполіткоректними» і «потенційно образливими».

P.S. Подальших коментарів не даватиму і в дискусію не хочу входити. Бо замість конструктиву передбачаю ще більший деструктив.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: