Митрополит Євстратій (Зоря) Митрополит Православної церкви України

Війна за автокефалію. «Московський план Б»

Антоній Масендич

За деякими ознаками можна зробити висновок, що на випадок, коли РПЦ не зможе перешкодити проголошенню Томосу про автокефалію Церкви в Україні - у неї є «план Б».

План умовно можна назвати «Антоній Масендич-2». І полягає він у тому, що «зло, яке неможливо подолати - треба очолити».

У 1990-91 рр. саме так Москва зробила з УАПЦ - проштовхнула до неї Антонія Масендича, який за рік з російських архімандритів став українським автокефальним митрополитом і фактичним керівником (адже Патріарх Мстислав проживав у Америці). Митрополита Іоана, який розпочинав автокефальний рух і очолював перший Собор УАПЦ - керуючий справами митрополит Антоній вправно і швидко «витиснув».

А коли після смерті Патріарха Мстислава йому, 33-річному, не вдалося стати Патріархом (бо Собор не схотів навіть розглядати питання про зміну норми статуту щодо 40-річного мінімального віку кандидата) - подався назад до Росії, де його особисто Алєксій ІІ зробив «єпископом Барнаульським» (помер зрадник 2000 року).

За цей тиждень я вже з десяток разів почув у розмовах питання - чи не спробує РПЦ «перехопити» автокефальну Помісну Церкву, коли побачить, що не може зупинити надання Томосу?

І ще одне питання - чи не стоятимуть за цією спробою ті самі особи, які зараз по суті контролюють МП в Україні?

Історія свідчить, що такий намір, як «план Б», може існувати. Тому пишу це, щоб засвідчити: у Київському Патріархаті історію Масендича не забули.

Ми радо відкриті для всіх, хто хоча зараз є в юрисдикції МП, але щиро хоче будувати справді Помісну Церкву. А ті, хто хотів би зіграти в «план Б», нехай згадають, якою сумною виявилася доля зрадника Масендича.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: