В Ізмаїлі на Одещині відгриміла «Дунайська Січ»

В Ізмаїлі на Одещині відгриміла «Дунайська Січ»

Цього року у фестивалі взяли участь 15 вітчизняних рок-гуртів, а також іноземні гості

Три дні поспіль жителі міста Ізмаїл та прилеглих міст мали змогу відчути енергію українського року. З 28 по 30 липня проходив Міжнародний благодійний IV фестиваль «Дунайська Січ», організатором якого виступило творче об’єднання «Музичний батальйон», який організовує концерти за участі український музикантів в зоні АТО.

Цього року фестиваль розширив свої масштаби – у фестивалі взяли участь 15 вітчизняних рок-гуртів, а також зарубіжні гості, що стало родзинкою цьогорічного фестивалю. Фестиваль продемонстрував багатогранність українського року. Так, свій гуцул-метал презентував гурт «Карна», хард-роком порадував «Тінь Сонця», шанувальники етно-року насолодились виступом «Гайдамаків» і ТаRut».

Романтичний поп-рок виконали хлопці гурту «Фіолет», а шанувальникам витонченого лаунж-року став до смаку «Очеретяний Кіт». Звичайно, організатори фестивалю не відійшли від традиції вшанування учасників АТО, тому пісні про АТО виконував харківський співак і волонтер Борис Севастьянов під акомпанемент рок-гурту «П@П@ Карло».

Зарубіжні учасники фестивалю – литовський гурт Skyle та гості з Білорусі – Vuraj виконали декілька українських пісень про Дунай, що було обов’язковою умовою для всіх учасників.

Відкриття фестивалю розпочалось в Ізмаїльській картинній галереї, де було презентовано новий збірник пісень «Ой у гаю, при Дунаю». Збірку та пісенник представив заслужений артист України, професор Національного університету культури і мистецтв Микола Сікора, відомий також як оперний співак. Як зазначив М. Сікора, деякі пісні, що увійшли до пісенника, мають понад тисячолітню історію. При обробці пісень жоден текст їх і мелодія не були змінені. 

Головна фестивальна сцена була встановлена на алеї Дружби народів, в центрі міста Ізмаїл. Ізмаїльські прикордонники паралельно організували виставку військової техніки та запрошували бажаючих відвідати каші, приготовлену на польовій кухні.

Флеш-моби, організовані для жителів Ізмаїла, порадували своїм різноманіттям та цікавинками. Зокрема, марш байкерів, виступи «Кобзарів», творчі намети стали окрасою фестивалю. Так, «Кобзарі» почали свої виступи одночасно в різних частинах міста, виконуючи пісні про дунайських козаків та козацьку військову традицію. Як зазначав керівник невеличкого гурту Кобзарів, заслужений артист України Тарас Силенко, сьогодні дуже рідко можна почути кобзу, адже майже ніхто, крім кількох ентузіастів, не виготовляє цей інструмент, а кобзарів у країні взагалі можна порахувати на пальцях.

Не менш важливою подією суботнього дня фестивалю став марш прапорів під гаслом українізації Бессарабії. Хода на підтримку українізації краю пройшла центром міста Ізмаїл, пронісши 50 метровий національний прапор. Акція стартувала в місті близько 12:30. Колону активістів очолив лідер музичного гурту «Гайдамаки» Олександр Ярмола. У ході брали участь також організатори і виконавці фестивалю українського року «Дунайська Січ». Колона мітингувальників пройшлася по проспекту Суворова і завершилася біля сцени рок-фестивалю «Дунайська Січ».

На наступний день, 30 липня, рок-виконавці вирушили в окремі райони прикордонної служби в Рені, Болграді, Кілію і Вілково, де виступили з концертами для прикордонників.

Інформаційний партнер фестивалю  – інформагентство «Главком».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: