В окупованому Джанкої скасували виставу кримськотатарського театру

В окупованому Джанкої скасували виставу кримськотатарського театру

Цей інцидент директор театру Білял Білялов розцінює як спробу тиску з метою зупинити діяльність нового театру

Виставу «Беш дак'к'а Нефеса» трупа репетирувала кілька місяців

В окупованому Джанкої скасували прем'єру вистави нового незалежного кримськотатарського театру «Алтин бешик», яка повинна була відбутися 8 грудня.

Як повідомив Крим.Реалії художній керівник театру Білял Білялов, місцевий будинок культури відмовився надати майданчик.

«Спочатку придумали, що нам потрібно гастрольне свідоцтво надати, якого взагалі немає. Потім почали вимагати дозвіл від міністерства культури. Ми - незалежний театр, який до міністерства не має ніякого відношення. Це повний абсурд. Придумують всілякі дурниці, щоб під будь-яким приводом нас не пускати на сцену», - розповів Білялов.

Цей інцидент директор театру розцінює як спробу тиску з метою зупинити діяльність нового театру.

«Керівники районів і будинків культури отримують такі накази «згори». Ми з'ясували, що вони виходять від Бальбека (незаконно обраний «депутат» Держдуми Росії з окупованого Криму Руслан Бальбек – ред.). За його дорученням робиться все можливе, щоб ми не змогли працювати навіть в цих умовах. Це неподобство з його боку триває», - поділився режисер.

Бальбек поки не коментував цю заяву. Також немає публічних коментарів керівництва Джанкойського будинку культури.

Виставу «Беш дак'к'а Нефеса» трупа репетирувала кілька місяців. За словами Білялова, практично всі квитки на виставу продані. Він приніс свої вибачення перед глядачами і пообіцяв зробити все можливе, щоб в найближчому майбутньому показати спектакль.

Раніше колишній директор і художній керівник Кримськотатарського музично-драматичного театру Білял Білялов розповів, що в основу незалежного театру увійшли близько 20 кримськотатарських артистів, які звільнилися з Кримськотатарського муздрамтеатру слідом за своїм керівником.

7 серпня російська окупаційна влада Криму звільнила художнього керівника і режисера Кримськотатарського академічного музично-драматичного театру, заслуженого діяча мистецтв України Біляла Білялова. Режисер вважає, що його позбавили посади з надуманої причини.

Колектив театру підтримав керівника. На його захист висловився і голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

На початку вересня підконтрольний Кремлю Центральний районний суд Сімферополя почав розглядати позов Білялова, в якому він оскаржує своє звільнення російською владою окупованого Криму.

Російська влада окупованого Криму призначила новим директором театру Меджеда Мельгазієву. Театр під її керівництвом відкрив сезон новою програмою 6 вересня.

Білялов працював в Кримськотатарському академічному музично-драматичному театрі з 1989 року, став його художнім керівником-директором в 1994-му.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: