ЮНЕСКО: у світі через Covid-19 особливо постраждали музеї, майже 13% з них можуть ніколи не відкритися знову

ЮНЕСКО: у світі через Covid-19 особливо постраждали  музеї, майже 13%  з них можуть ніколи не відкритися знову

Понад 85 тисяч музеїв у світі закрили свої двері на різні періоди часу під час пандемії коронавірусу

У світі налічується близько 95 тисяч музеїв

З нагоди Міжнародного дня музеїв, який відзначають18 травня, два дослідження ЮНЕСКО і Міжнародної ради музеїв (ІКОМ) підтверджують, що музеї особливо постраждали від пандемії Covid-19, причому майже 90% з них, або більш 85 тисяч установ, закрили свої двері на різні періоди часу під час пандемії.

Крім того, в Африці і малих острівних державах, що розвиваються (Моразі) тільки 5% музеїв змогли запропонувати онлайн-контент для своїх аудиторій. Майже 13% музеїв по всьому світу можуть ніколи не відкритися знову. Про це повідомляє пресслужба ЮНЕСКО.

Обидва дослідження, в яких брали участь держави-члени і музейні працівники, були спрямовані на оцінку впливу пандемії Covid-19 на музеї і музейні установи. Вони також прагнули з'ясувати, як цей сектор адаптувався до пандемії, і вивчити способи підтримки інститутів після її закінчення.

«Музеї відіграють основну роль в забезпеченні сталого розвитку наших суспільств. Ми повинні допомогти їм впоратися з цією кризою і підтримувати зв'язок зі своєю аудиторією », - заявила Генеральний директор ЮНЕСКО Одре Азула. «Ця пандемія також нагадує нам, що половина людства не має доступу до цифрових технологій. Ми повинні працювати над тим, щоб забезпечити доступ до культури для всіх, особливо для найбільш уразливих та ізольованих».

В рамках свого руху ResiliArt ЮНЕСКО почала в середині травня серію дебатів, присвячених музеям. Перші три дискусії в партнерстві з Ibermuseums будуть присвячені ситуації в іберо-американському регіоні і вивченню стратегій підтримки музеїв і фахівців. Рух Resiliart прагне надавати підтримку артистам під час і після кризи Covid-19, а також аналізувати актуальні питання за допомогою обміну досвідом на високому рівні між міжнародними фахівцями в галузі культури.

Дослідження, проведене ІКОМ, підкреслює, що музеї, позбавлені своїх відвідувачів, стикнуться зі зменшенням своїх доходів. Це може також серйозно позначитися на професіях, пов'язаних з музеями, їхній діяльності та обсягах.

За даними ЮНЕСКО, кількість музеїв по всьому світу збільшилася майже на 60% з 2012 року, досягнувши близько 95 тисяч установ. Це зростання свідчить про те, що за останнє десятиліття музейний сектор зайняв важливе місце в національній культурній політиці. Проте, дослідження виявляє значні відмінності,  оскільки музеї в Африці і малих острівних державах, що розвиваються, становлять лише 1,5% від загального числа музеїв в світі.

Нагадаємо, сьогодні, 18 травня, Київ відзначає Міжнародний день музеїв онлайн. Хоча обслуговування відвідувачів столичних музеїв тимчасово призупинено, ці заклади продовжують працювати в дистанційному режимі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: