ЗМІ: Верховна Рада посилила відповідальність за продаж сигарет неповнолітнім

ЗМІ: Верховна Рада посилила відповідальність за продаж сигарет неповнолітнім
Продавець, якого впіймають ще й на незаконному виробництві, може бути покараний позбавленням волі від трьох до п'яти років з конфіскацією та повним знищенням засобів виробництва і контрафактної продукції

З січня наступного року штраф за продаж сигарет неповнолітнім складе 1700-6800 гривень

З 1 січня 2019 року зросте відповідальність продавців за продаж сигарет неповнолітнім, а також відповідальність за продаж, виготовлення, зберігання і транспортування контрафактної продукції. Про це повідомляє «Деловая столица».

Відповідний закон був прийнятий Верховною Радою і вже підписаний президентом України.

Раніше штрафи становили 510-1700 гривень. З січня штраф за продаж сигарет неповнолітнім складе 1700-6800 гривень.

Для виробників і продавців контрафактної тютюнової продукції до адміністративної відповідальності додали й кримінальну. Продавець, якого впіймають ще й на незаконному виробництві, може бути покараний позбавленням волі від трьох до п'яти років з конфіскацією та повним знищенням засобів виробництва і контрафактної продукції.

Очевидне посилення покарання, за логікою, має зменшити кількість порушень, і, відповідно, кількість неповнолітніх курців. Однак експерти налаштовані не так оптимістично, оскільки без належного контролю з боку правоохоронців, закон не буде працювати коректно.

Сьогодні ж поліції простіше ігнорувати торговців контрафактом, ніж планомірно затримувати і штрафувати.

За даними ювенальної поліції, з початку 2018 року в Києві було виявлено всього 93 факти продажу неповнолітнім алкоголю і сигарет. А ось ліцензій позбулися і заплатили штрафи всього 34 торгові точки. Сума штрафів ж склала 230 тисяч гривень.

Також, на думку видання, проект заборони на викладку сигарет на вітринах (проект закону 4030а), може бути прийнятий, проте навряд чи буде ефективний. У шести країнах ЄС цей захід не вплинув на кількість курців.

Закон N2628-VIII набуде чинності з 1 січня 2019 року.

Як повідомлялося, Рада найближчим часом розгляне перейменування УПЦ МП.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: