Глава Держатомрегулювання описав ситуацію на ЧАЕС, захопленій російськими терористами

Глава Держатомрегулювання описав ситуацію на ЧАЕС, захопленій російськими терористами
Чорнобильську атомну електростанцію російські військові захопили 24 лютого
фото: Уніан

«Відсутній будь-який зв'язок із персоналом ДСП «Чорнобильська АЕС»

Починаючи з 11:22 9 березня на майданчику ДСП «Чорнобильська АЕС» відсутнє електропостачання і поки що його не вдається відновити. В результаті залишаються знеструмленими ядерні установки та інші об’єкти АЕС та на території зони відчуження, а також міста Славутич. Про це в інтерв'ю «Главкому» розповів глава Державної інспекції ядерного регулювання України Олег Коріков.

Коріков додав, що працюють аварійні дизель-генератори електростанції, вони забезпечують живлення для забезпечення працездатності основних систем важливих для безпеки ядерних установок та нового безпечного конфайнмента над об’єктом «Укриття», насамперед сховища відпрацьованого ядерного палива мокрого типу (СВЯП-1) на проммайданчику ЧАЕС. Ці об’єкти містять величезну кількість ядерного матеріалу. У басейнах зберігання СВЯП-1 зберігаються майже 20 тисяч тепловиділяючих збірок відпрацьованого ядерного палива Чорнобильської АЕС.

Дизельним паливом ці дизель-генератори поки що забезпечені, однак його запаси вкрай обмежені. У Славутичі включили когенеративну установку (ТЕЦ, що виробляє одночасно електроенергію і тепло – «Главком») і тепер місто енергетиків забезпечене тепло- та водопостачанням.

На ЧАЕС:

  • - втрачена передача даних до МАГАТЕ з системи дистанційного контролю ядерних матеріалів в рамках забезпечення гарантій нерозповсюдження та збереженості ядерних матеріалів;
  • - відсутній будь-який зв'язок із персоналом ДСП «Чорнобильська АЕС», що безпосередньо знаходиться на майданчику;
  • - регулюючий контроль за станом ядерної та радіаційної безпеки на майданчику ДСП «Чорнобильська АЕС» та на території зони відчуження, а також контроль ядерних матеріалів на підприємстві здійснювати неможливо.

«У разі повного знеструмлення існує загроза втрати працездатності важливих для забезпечення безпеки систем та обладнання, зокрема: систем вентиляції, тепловідведення, технологічного та радіаційного контролю. Буде втрачена можливість дистанційного контролю персоналу за показниками ядерної та радіаційної безпеки сховищ СВЯП-1, СВЯП-2, нового безпечного конфайнмента над об’єктом «Укриття», інших об’єктів. Не буде можливості контролювати, у тому числі, рівень та температуру води у басейнах зберігання відпрацьованого ядерного палива, показники радіаційної обстановки», – пояснив Коріков.

Глава Державної інспекції ядерного регулювання України підкреслив, що відсутній будь-який зв'язок із персоналом ДСП «Чорнобильська АЕС», що безпосередньо знаходиться на майданчику. Регулюючий контроль за станом ядерної та радіаційної безпеки на майданчику ДСП «Чорнобильська АЕС» та на території зони відчуження, а також контроль ядерних матеріалів на підприємстві неможливий.

«За нашими даними, загарбники порушують норми і правила радіаційної безпеки, санітарно-пропускний режим, не дотримуються відповідні регламенти роботи з підтримання обладнання та радіаційної обстановки в межах норми. Тому, відповідно, рівні радіаційного забруднення на проммайданчику мають тенденцію до зростання», – додав Коріков.

Зазначимо, взятий у полон 24 лютого персонал Чорнобильської АЕС ще й досі працює без ротації, тоді як стандартна зміна триває 12 годин.

Нагадаємо, на захопленій окупантами ЧАЕС почався ремонт пошкоджених ліній електропередач.

На тлі загрози через погрози рашистів гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі планує приїхати до Києва.

Головне управління розвідки Міноборони України повідомило, що Путін віддав наказ про підготовку теракту на Чорнобильській атомній станції.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: