«Скіфське золото» повернуть Україні - рішення суду

«Скіфське золото» повернуть Україні - рішення суду

Питання повернення прикрас вирішувалося з початку анексій Криму у 2014 році

Окружний суд Амстердама (Нідерданди) вирішив, що «скіфське золото» має бути передане Україні. Про це повідомляє видання gazeta.ua.

«Суд вирішив, що кримські артефакти повинні бути передані державі Україна. Воно є частиною культурної спадщини держави Україна», - постановив суд.

Артефакти будуть залишатися в Нідерландах поки сторони можуть оскаржити це рішення протягом трьох місяців у вищому суді. Після оскарження може пройти ще один рік і тільки тоді, Верховний суд ухвалить своє рішення.

Відзначається, що Україна має заплатити музею Аллард Пірсона за зберігання артефактів €111 тис. Музеї Криму повинні заплатити Україні та музею Аллард Пірсона €2 800 відшкодування витрат.

Міністр юстиції Павло Петренко зазначав, що Україна готова відшкодувати Нідерландам усі витрати на збереження і перевезення артефактів.

Зазначимо, орієнтовна страхова вартість колекції – 3 мільйони євро.

Нагадаємо, 14 грудня 2016 року амстердамський суд виніс рішення про те, що «скіфське золото» належить Україні і має бути повернуто до Києва.

Музеї в окупованому Криму почали процес оскарження рішення окружного суду Амстердама щодо повернення колекції «скіфського золота» Україні. Кримські музеї мають оскаржити рішення окружного суду Амстердама до 16 травня цього року, тобто подати документ із викладенням аргументів щодо своєї незгоди, після чого Україна матиме до шести тижнів на подання своєї позиції.

Читайте також: Як виглядає унікальне «скіфське золото», яке має повернутися до України

Довідка:Скіфське золото - це колекція з 565 музейних предметів, які музеї окупованого Росією Криму надали для виставки Музею Алларда Пірсона в період з 6 лютого по 28 травня 2014 року в рамках виставки «Крим - золотий острів у Чорному морі».
Після окупації нідерландська сторона відмовилась передати золото скіфів України через можливі претензії кримських музеїв.


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: