У Генштабі переконують: сучасна військова техніка – не головне

У Генштабі переконують: сучасна військова техніка – не головне
Родіон Тимошенко (праворуч)

Керівництво ЗСУ переконує, що найважливішими для української армії наразі є питання, пов’язані із системою управління

Перейти на стандарти НАТО не означає лише відповідати ним у техніці. Таку позицію висловив заступник начальника Генштабу, генерал-майор Родіон Тимошенко в інтерв’ю «Главкому».

«Найважливішими є питання, пов’язані із системою управління, — пояснює Тимошенко. — Якщо рота на БТР чи на БМП виконуватиме поставлені задачі, то головне для неї, аби командир зумів отримати завдання і за однаковими протоколами міг спілкуватися зі своїм зарубіжним колегою. Головне, аби наша танкова рота могла виконати такі ж завдання, як, скажімо, американська, німецька танкові роти. Тобто мова іде про спроможності, а не про те, яким озброєнням вони досягаються».

Генерал-майор звертає увагу на такий стратегічний документ як Оборонний бюлетень, в якому є каталог з переліком цілей української армії та на перелік 464 спроможностей, затверджених міністром оборони, яким необхідно відповідати.

За його словами, пріоритетами в цих «спроможностях» для України є впровадження автоматизованих систем управління Збройних сил України в тому числі за стандартом НАТО.

«Так, із врахуванням науково-дослідної роботи «Аріанда» у Генштабі об’єднуємо автоматизоване управління Протиповітряних сил, Сухопутних військ, матимемо можливість отримувати оперативну інформацію від державних органів і інформацію з-за кордону. Тобто, володітимемо інформацією про проліт літаків, наприклад, користуючись даними, які надаватимуть нам країни-члени НАТО», — говорить військовий.

Тимошенко підкреслює, що автоматизація процесів найперше потребує висококваліфікованих фахівців-програмістів.

«Для підготовки ІТ-спеціалістів проводимо відповідні курси. Щоб заохотити до навчання особовий склад, Генштаб планує провести у травні в Києві хакатон - конкурс серед програмістів. Ці змагання проводитимемо спільно із нашими партнерами із США та інших країн. Плануємо залучити до нього спеціалістів з усіх силових структур держави -  СБУ, Нацгвардії тощо. Конкурсанти змагатимуться між собою у розробці конкретного програмного забезпечення», — розказав генерал-майор.

Повну версію інтерв’ю читайте тут: Заступник начальника Генштабу Родіон Тимошенко: Переходимо на стандарти НАТО навіть у харчуванні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: