ДБР та СБУ заблокували комп’ютерний центр Ради – Парубій

ДБР та СБУ заблокували комп’ютерний центр Ради – Парубій

Силовики опечатали центр управління системи «Рада 3», що практично є рейдерським захватом, вважає Андрій Парубій

Слідчі Державного бюро розслідувань та Служби безпеки України заблокували роботи з тестування сенсорної клавіши у Верховній Раді. Про це розповів спікер парламенту Андрій Парубій.

Він розповів, що за його наказом апарат парламенту в міжсесійний період почав встановлювати сенсорну клавішу для голосування депутатів.

«Було проведено тестування, і кожна з клавіш була протестовано окремо. І на 23 серпня, напередодні Дня незалежності, було заплановано тестування загального навантаження, тобто в приміщенні мали зібратися 450 працівників, які одномоментно мали проголосувати сенсорною кнопкою, щоб побачити, наскільки система витримує загальне навантаження», - сказав Парубій сьогодні на брифінгу.

Але в цей момент, за його словами, відбулася неприйнятна і незрозуміла річ у приміщенні Верховної Ради.

«За 10 хвилин до того, як мали початися загальні тестування, коли 450 працівників вже були в очікуванні зайти в зал, до Верховної Ради без запрошення, офіційного попередження і рішення суду зайшли 12 слідчих працівників СБУ і ДБР. Вони зайшли в комп’ютерний центр, сказали, що проводяться слідчі дії, заблокували роботу комп’ютерного центру і дали вказівку силовим підрозділам не впускати нікого в сесійний зал», - розповів Парубій.

«На моє переконання це є грубим втручанням в роботу найвищого законодавчого органу України. Сам факт втручання силовиків свідчить про рейдерський підхід нової влади стосовно Верховної Ради. Для мене ця новина була великим здивуванням», - сказав спікер Ради.

Керівник апарату Верховної Ради отримав від слідчого ДБР «дуже цікавий лист», в якому зазначено: «Центральним апаратом ДБР за оперативного супроводу департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави в сфері інформаційної безпеки СБУ здійснюється досудове розслідування по кримінальному провадженню за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого статтею 63 КПК за фактом порушення службовими особами апарату ВРУ правил експлуатацію ЕОМ… шляхом впровадження використання сенсорної клавіши в електронній системі підрахунку голосів картками Верховної Ради України».

«Тобто факт використання сенсорної клавіши Держбюро розслідувань розглядає як підставу для відкриття кримінального провадження», - резюмував Парубій.

Спікер вважає такі дії слідчих не прихованою демонстрацією того, що силові органи перешкоджають встановленню сенсорної електронної клавіши.

Після цього Парубій неформального переговорив з керівниками силових відомств. Вони пообіцяли спікеру, що сьогодні ситуація буде вирішена.

«Але на жаль сьогодні з самого ранку силовики знову без запрошення, без рішення суду і фактично заблокували центр управління системою «Рада-3». Цей факт я оцінюю як намагання і спроби запровадити провадженню сенсорної клавіши, тобто персонального голосування народними депутатами», - нарікає Парубій.

Хоча спікер завірив, що сенсорна клавіша все ж таки працює. «Апарат зробив всі необхідні дії, і програмне забезпечення на сьогодні працює. Але вже нове керівництво Верховної Ради  вирішуватиме – працювати сенсорною клавішею чи тим способом, яким користувалась діюча каденція. Всі необхідні технічні умови здійсненні, і за ним буде політична воля», - зазначив він.

Нагадаємо, голова партії «Слуга народу» Дмитро Разумков раніше заявляв, що їхня політсила є «дуже глибокими прибічниками того, що треба унеможливити кнопкодавство у Верховній Раді».

Але в Разумкова були застереження щодо сенсорної клавіши, тому що вона не була сертифікована, і закінчився гарантійний термін використання. Тому «слуга народу» не був впевнений, що ця система «відповідає всім тим викликам, які будуть стояти перед Верховною Радою України ІХ скликання».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: