«Де тільки можна заробити – вони там». Екс-міністр Гройсмана розказав про апетити прокуратури Луценка

«Де тільки можна заробити – вони там». Екс-міністр Гройсмана розказав про апетити прокуратури Луценка
Данилюк про прокуратуру: Вони всюди втручаються

Данилюк розповів, як Луценко просив для ГПУ гроші, «відібрані» у якості спецконфіскації

Генеральна прокуратура залишається вкрай корумпований органом, який є стримуючим фактором реформ в Україні. Про це в інтерв’ю «Главкому» заявив колишній міністр фінансів Олександр Данилюк.

«Реальної реформи Генпрокуратури не відбулося – зараз цей орган начебто став більш незалежним, але залишився таким ж корумпованим. Де тільки можна щось заробити – прокуратура там. Тож як її можна було ще більше фінансувати? А генеральний прокурор [Юрій Луценко] розраховував: якщо всі прокуратуру бояться, то і я злякаюсь. Не вийшло», - сказав він.

Данилюк розповів, що у нього з Луценком стався конфлікт щодо фінансування прокуратури. Міністр пояснив, що прокуратура тисне не тільки на бізнес, а і на громадське суспільство, і органи влади, через що люди на місцях відмовляються приймати будь-які рішення.

«Вони всюди втручаються. Держслужбовці бояться приймати будь-які рішення, бо потім до них прийдуть з прокуратури. Які тут реформи та ініціативи? Тому і бояться взяти на себе ризики. З перших днів я запровадив принцип: міністерство буде фінансувати тільки реформи. Немає реформи – немає грошей. Тому на початку першого бюджетного періоду я зустрічався з кожним міністром окремо. Я цікавився, що вони збираються робити протягом наступних трьох років, чого хочуть досягти. Так от таке бачення було спочатку лише у двох міністрів», - нарікнув екс-голова Мінфіну.

Данилюк на уточнююче питання «Главкому» підтвердив, що міністри та таку політику реагували походами до голови уряду Володимира Гройсмана, якому вони жалілися. Зокрема так робив і Луценко.

Екс-очільник Мінфіну також розповів, що генпрокурор наполягав на отриманні частини грошей, що надійшли від спецконфіскації.

«Він (Луценко – «Главком») також наполягав, що частина грошей, отриманих від спецконфіскації, має піти на фінансування прокуратури, бо саме вони ці гроші «відібрали». Я не хочу коментувати, як ці гроші були відібрані. Але якщо розмірковувати з такої позиції, то частину від зібраних податків має отримувати Мінфін, частину – ДФС, частину від розміщення євробондів також має отримувати Мінфін», - зауважив Данилюк.

Нагадаємо, 28 січня 2015 року Державна служба фінансового моніторингу заблокувала 1,42 млрд доларів на рахунках нерезидентських компаній, пов’язаних з Віктором Януковичем, його близькими, посадовцями колишнього уряду країни та пов’язаними з ними особами.

Суд останньої інстанції дозволив конфіскацію заарештованих 1,5 млрд доларів, які належали оточенню екс-президента Віктора Януковича.

у квітні 2017 року стало відомо, що заарештовані майже 1,5 мільярдів доларів екс-президента Віктора Януковича і його команди будуть перераховані до держбюджету України. Пізніше генпрокурор Юрій Луценко заявив, що перерахування коштів завершилося.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: