У Прикордонній службі розказали, як борються з російськими провокаціями в Азовському морі

У Прикордонній службі розказали, як борються з російськими провокаціями в Азовському морі

Росія блокує роботу портів у Маріуполі та Бердянську, затягуючи отримання дозволів на перетин Керченської протоки

Росія блокує роботу українських портів у Маріуполі та Бердянську, затримуючи іноземні кораблі, які проходять через Керченську протоку.  Україна повинна підняти це питання перед міжнародними організаціями, а також посилить морську охорону, заявив в інтерв'ю «Главкому» голова Державної прикордонної служби Петро Цигикал.

Зараз росіяни в районі Керченського мосту затримують іноземні кораблі, так як для того, щоб потрапити у води Азовського моря, потрібен дозвіл РФ. «Вони вважають, що це їхні внутрішні води, і якщо ми туди зайдемо, то це буде конфлікт. Ми повинні це розуміти», - додав Цигикал.

Крім того, Росія блокує роботу портів у Маріуполі та Бердянську, затягуючи отримання дозволів на перетин Керченської протоки.

«Росіяни принципово затягують терміни – то в них немає буксиру, то ще щось. Якщо раніше все займало кілька годин, то сьогодні до 70 годин тримають. За ці кілька днів компанії витрачають великі гроші. Через це іноземні партнери відмовляються заходити в Азовське море", - розповідає Цигикал.

На думку голови Держприкордонної служби, це питання треба підіймати перед міжнародними організаціями.

Також він підписав наказ про створення окремого морського регіонального управління, до складу якого увійшли загони морської охорони – Маріупольський і Одеський, начальником якого призначено капітана першого рангу Олега Костура.

Читайте також: Петро Цигикал: За незаконний перетин кордону у Росії дають шість років. У нас – штраф в кілька тисяч

Голова Держприкордонслужби наголошує, що проблема в Азовському морі існує, тому що немає визначеної лінії розмежування. Україна в односторонньому порядку затвердили її ще у 1998-99 роках указом президента Леоніда Кучми, але Росія її не визнає, тому море вважається територією спільного використання.

Президент Петро Порошенко дав міністру оборони доручення посилити українські позиції в Азові, і Цигикал підтвердив, що така робота ведеться. Зараз у Чорному і Азовському морях Прикордонна служба має 70 кораблів і катерів, але основна проблема - забезпечити їх паливно-мастильними матеріалами, так як катер при кожному виході забирає дуже багато палива.

Нагадаємо, 25 липня Російська Федерація змінила свою активність в Азовському морі та почала затримувати іноземні судна при проході в Керченській протоці.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: