Українці на карантині переживають депресію, втому і розлади сну (опитування)

Українці на карантині переживають депресію, втому і розлади сну (опитування)
Українці на карантині переживають депресію і розлади сну

До зниження настрою призводить монотонна одноманітність

Через пандемію коронавірусу люди на карантині переживають депресію, тривожність, паніку, втому і розлади сну.

Про це свідчать результати опитування «Психоемоційний стан українців на карантині: загальні оцінки та динаміка», проведеного соціологічною групою «Рейтинг»

Зазначають, що порівняно з попередніми двома хвилями опитування (І хвиля – 27-28.03, ІІ хвиля – 3-4.04) помітно незначне зростання депресії та падіння тривожності. Рівні паніки, втоми та розладів сну залишилися на тому ж рівні.

 Серед причин підвищення рівня депресії називають фізичні обмеження (малорухливість, меншу активність) та відсутність достатньої кількості зовнішніх подразників: нових вражень, подій, інтенсивності взаємодії з іншими.

«Життя на карантині – це часто «день бабака», – монотонна одноманітність, яка призводить до зниження настрою, млявості. До того ж депресія міцно пов’язана із втомою (чим вищий рівень втоми, тим вищий – депресії) та розладами сну (так само)», – йдеться у дослідженні.

 Згідно з результатами дослідження, в динаміці помітне зростання розладів сну у представників середніх вікових груп (30-49 років) та втоми у респондентів передпенсійного віку (50-59 років). Попри це серед останніх фіксується зниження рівня тривоги. Така ж тенденція є і серед найстарших. 

Психоемоційний стан українців на карантині. ОпитуванняПсихоемоційний стан українців на карантині. Опитування

Жінки надалі демонструють вищий рівень усіх емоційних показників, аніж чоловіки. У динаміці за цей час у жінок помітне зниження рівня тривоги, - вони краще адаптувалися та призвичаїлися до змін. У чоловіків фіксується зростання показників депресії та розладу сну, які міцно пов’язані між собою. 

Психоемоційний стан українців на карантині. ОпитуванняПсихоемоційний стан українців на карантині. Опитування

Рівень паніки в цілому від початку карантину залишався на дуже помірних рівнях, а зараз її зростання видається вже малоймовірним, оскільки цей стан виникає у відповідь на реальну або вдавану серйозну загрозу, пов’язана із сильними негативними переживаннями щодо незвичної ситуації. До того ж паніка у психологічно здорової людини – це короткочасний стан – від декількох хвилин до декількох днів, які вже минули від початку карантину.

Нагадаємо, результати опитування «Емоції і поведінка українців на карантині: спеціальний проєкт», проведеного Соціологічною групою  «Рейтинг»1-2 квітня, засвідчили, що під час карантину українці найчастіше відчувають радість та зацікавленість чи хвилювання, рідше – здивування, гнів, сум та страх, ще рідше  – відразу, почуття провини, сором і байдужість.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: