Трагедія Бабиного Яру. Посол Великої Британії нагадала українцям про «незручну частину історії»

Трагедія Бабиного Яру. Посол Великої Британії нагадала українцям про «незручну частину історії»

Мелінда Сіммонс: «Для мене, єврейки з українським походженням, найважливішим є те, щоб люди, які гуляють у Бабиному Яру, розуміли, де вони перебувають»

фото: glavcom.ua

Дипломатка оцінила суперечливий проєкт Меморіального центру Голокост – Бабин Яр, у якому просувається російське бачення цієї трагедії

Частина суспільства не готова прийняти болючий факт, що дехто з українців сприяв тому, що відбувся Голокост. Проте завдяки визнанню цієї частини правди Росія вже не зможе просувати класичний наратив про «фашизм в Україні». Про це в інтерв’ю «Главкому» розповіла посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс.

«Що стосується побоювань, що історія Бабиного Яру може бути використана Росією. Йдеться про те, що не лише нацисти приводили та розстрілювали євреїв у Бабиному Яру. У нас є свідчення, що українська допоміжна поліція відіграла роль у приведенні євреїв до Бабиного Яру. А це незручна та дуже сумна частина української історії про те, що частина українців була колаборантами», – сказала Мелінда Сіммонс.

Водночас пані посол додала, що багато подорожувала Україною, спілкувалася з численною єврейською громадою, які багато розповідали про Голокост, і побачила, що серед молоді є справжнє бажання зрозуміти це і бачити повну картину, а не частину тих подій.

«Освітній центр Бабиного Яру має представити повну картину. На мою думку, справжнє джерело суперечки не в тому, що комусь не подобається разючий спосіб, за допомогою якого директор меморіалу (Макс Яковер – «Главком) вирішив розповісти цю історію. Гадаю, проблема в тому, що частина суспільства не готова прийняти болючий факт, що в Україні не просто стався Голокост, а дехто з українців сприяв тому, що це відбувалося. Звичайно, ця частина правди не може також бути використана для узагальнення та просування класичного російського наративу про «фашизм в Україні», і саме з цим пов'язані побоювання багатьох. Але думаю, що визнання Україною всієї повноти власної історії означатиме також спроможність сказати Росії, що ця частина фактів не дає вам підґрунтя чи права вішати ярлики та просувати зручні для себе наративи», – пояснила Мелінда Сіммонс.

Вона зауважила: суперечки, що точаться навколо реалізації проєкту Меморіального центру Голокост – Бабин Яр, не мають відвертати увагу суспільства від головної мети створення центру – збереження пам’яті про те, що у Бабиному Ярі було розстріляно понад 100 тис. людей, серед яких 99% були євреї.

«Для мене особливо сумно, що ми забуваємо про це за суперечками, коли хтось використовує заяви про начебто «перемогу російського наративу» в концепції освітнього центру як інструменту. Найважливіше пам'ятати те, що ще два роки тому будь-хто, гуляючи в Бабиному Яру, не мав жодного уявлення про те, що трапилося там. Для мене як єврейки з українським походженням найважливішим є те, щоб люди, які гуляють у Бабиному Яру, розуміли, де вони перебувають», – підкреслила Мелінда Сіммонс.

Нагадаємо, у 2016 році з ініціативи та коштом російських бізнесменів Михайла Фрідмана, Павла Фукса та Германа Хана був заснований Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр».

Як відомо, українські євреї висловили рішучу незгоду з проєктом Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр», ініційованим та фінансованим російськими мільярдерами, як таким, що має стати зброєю для російської пропаганди у її прагненні дискредитувати нашу державу в світі.

Нещодавно в британському виданні Independent вийшла стаття про меморіал у Бабиному Яру в Києві під назвою «Голокост Діснейленд», що фінансується Росією, викликає побоювання та підозри в Україні».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: