Нонна Копержинська - 100 років від дня народження української кінодіви

Нонна Копержинська - 100 років від дня народження української кінодіви
Українські глядачі люблять і пам'ятають Копержинську за ролями у фільмах «Королева бензоколонки» (1963) і «За двома зайцями» (1961)

Українська актриса театру і кіно Нонна Кронідівна Копержинська народилася 1 травня 1920 року у Києві

Легендарній великій актрисі маленьких ролей Нонні Копержинській сьогодні, 1 травня, виповнюється сто років від дня народження.

Українська актриса театру і кіно Нонна Кронідівна Копержинська народилася 1 травня 1920 р. у Києві.

Глядачі люблять і пам'ятають Копержинську за ролями у фільмах «За двома зайцями» (1961) і «Королева бензоколонки» (1963). За феєричні ролі другого плану в кіно її прозвали українською Фаїною Раневської. За цей час з її участю вийшло близько сорока фільмів.

Критики зазначали, що мистецтво її потребувало, але майже завжди тримало на других ролях.

screenshot_22

З’являючись у кадрі на кілька хвилин, незрівнянним перевтіленням Нонна Кронідівна завжди осявала кожну стрічку. Зухвала і запальна, надзвичайно талановита, однаково переконливою вона була, перевтілюючись у підпільниць і доглядальниць, баронес і вчительок, сусідок-бублейниць і медсестер. Деякі репліки її героїнь не просто стали крилатими, а пішли у народ:

  • Так, люба, грубити не кожен вміє! Талант треба мати!
  • Працюй так, щоб тебе звільнили!

В українському театральному та кіномистецтві народна артистка Нонна Копержинська в загальному творила пів століття. У столичному Театрі імені Франка Копержинська грала в основному в спектаклях за п'єсами українських класиків. Зокрема, вона зіграла у виставах «Пора жовтого листя», «Безталанна», «Дороги, які ми вибираємо», «Тил», «Калиновий Гай», «Фараони». Критики відзначали, що актриса часто грала маленькі ролі, але завжди була центром постановок. Магнетична артистка, була максимально достовірна в кожному сюжеті.

Померла актриса 10 червня 1999 року. Похована поруч зі своїм чоловіком, театральним режисером Павлом Шкрьобою на Байковому цвинтарі Києва.

Як повідомлялося, кілька місяців тому відомий театральний критик Олег Вергеліс презентував книгу «Народна артистка. Про Нонну Копержинську».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: