Рада підтримала у першому читанні законопроєкт, що вносить зміни до Виборчого кодексу

Рада підтримала у першому читанні законопроєкт, що вносить зміни до Виборчого кодексу
«За» проєкт закону проголосували 292 парламентарі

Законопроєкт має усунути прогалини та неузгодженості, змінити строки та спростити виборчі процедури та їхні уніфікації

Верховна Рада 4 червня проголосувала у першому читанні законопроєкт №3485, яким пропонється низка поправок до вже чинного Виборчого кодексу.

«За» проєкт закону проголосували 292 парламентарі.

У пояснювальній записці зазначається, що законопроєкт має усунути прогалини та неузгодженості, змінити строки та спростити виборчі процедури та їхні уніфікації.

Зокрема, серед пропозицій депутатів - у містах з населенням від 15 тисяч людей проводити вибори за пропорційною системою з відкритими списками. Фактично можливість висування кандидатів самовисуванцем залишається лише у малих населених пунктах. У цьому випадку виборці ставитимуть дві позначки: за партію та за кандидата від цієї партії.

Також депутати хочуть запровадити заставу для кандидатів, які йтимуть за мажоритаркою (раніше цього не було) в розмірі 20% від мінімальної зарплатні.

Для висуванців за партійними списками (великі міста) застава зменшиться в чотири рази. Так, на кожні 10 тис. виборців у містах з понад 90 тис. населення кожній партії доведеться спочатку викласти одну мінімальну зарплатню (зараз 4 723 грн), а за мера — приблизно мільйон гривень.

Депутати також пропонують посилити роль депутатських груп (об'єднання позапартійних народних депутатів) у місцевому виборчому процесі. Зараз ці групи можуть формуватися лише для роботи в парламенті (як от «За майбутнє» і «Довіра»), але поза ним вони не діють.

Однак, проєкт закону пропонує розширити їх сферу, щоб депутатські групи змогли впливати на формування виборчих комісій за умови укладення ними угоди про співпрацю з однією партією.

Законопроєкт також пропонує практику використання інноваційних технологій у виборчому процесі, таких як голосування на ділянці за допомогою комп'ютера, підрахунок голосів за допомогою електронних систем, подачу документів кандидатами в режимі онлайн.

Нагадаємо, згідно з чинним законодавством, місцеві вибори мають відбутись в останню неділю жовтня п’ятого року повноважень, тобто 25 жовтня 2020 року. Пройти вони мають одночасно на всій території країни — виборці обиратимуть представників місцевих органів влади та міських голів.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: