То де потрібно ходити в масках? Пояснення адвоката

То де потрібно ходити в масках? Пояснення адвоката

Ходити в магазин без маски не можна

Юрист визнав: ніхто не знає, що таке «громадське місце», про яке говорять карантинні правила

Згідно з обмеженнями, запровадженими урядом, у громадських місцях потрібно носити маски,  проте достеменно ніхто не знає, що таке «громадське місце».

«Конкретного переліку громадських місць законом не прописано», – сказав в інтерв’ю «Главкому» сказав Олександр Лещенко – адвокат, керуючий партнер адвокатського об’єднання «Лещенко, Дорошенко і партнери»

«Зазвичай під громадським розуміють місце, де відбувається скупчення людей – частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно, чи за запрошенням, або за плату (вулиця, проспект, парк, стадіон, перехід, під’їзд тощо). Проте на практиці виникає доволі величезна кількість спірних ситуацій, якими можна скористатись під час здійснення захисту у справі про адміністративне правопорушення», – розповів Олександр Лещенко

Адвокат вважає, що назагал усі ці протиепідемічні заходи спрямовані більшою мірою на особисту, а не на юридичну відповідальність. «Безумовно, – це драконівські закони. Наприклад, частина 1 статті 325 Кримінального кодексу має аналогічну санкцію, як і статті 443 Кодексу про адміністративні правопорушення. Частина 1 статті 212 Кримінального кодексу (ухилення від сплати податків) передбачає покарання у вигляді штрафу від 3 тис. до 5 тис. неоподаткованих мінімумів. Тобто це мінімум 51 тис. грн, водночас третину від цієї суми – 17 тис. грн – можна заплатити за прогулянку на вулиці без маски. Тож питання до законодавця, чому санкції за адміністративні правопорушення майже тотожні для кримінальних правопорушень», – зазначив юрист.

На думку адвоката, наразі є чимало невизначеності у цих обмеженнях. Наприклад, пункт щодо заборони проведення заходів, у яких беруть участь понад 10 осіб. Фактично закон не визначає, що це можуть бути за заходи. Прогулянка трьох людей – це захід чи ні? Не є адмінправопорушенням похід до продуктового магазину. У такому випадку хтось із цієї гіпотетичної компанії з трьох осіб може сказати: «Ні-ні, ми йдемо не втрьох, а ми йдемо окремо, до магазину»», – розповів Олександр Лещенко.

Адвокат вважає, що штраф від 17 тис. до 34 тис. грн. – це дуже значна санкція, ЄСПЛ зазвичай вважає адмінправопорушення, за який передбачений настільки високий штраф, кримінальним. До цього ставляться дуже серйозно.

Нові правила карантину, які пропонує урядНові правила карантину, які пропонує уряд

Нагадаємо, уряд має намір обмежити час пересування людей на вулиці, а також дозволити пересуватися вулицями лише по одному.

Національна поліція з початку карантинних заходів відкрила 35 кримінальних проваджень. 21 справу відкрито за порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам і масовим отруєнням і 14 справ пов’язані з порушенням карантинних заходів

 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: