Українці стали більше довіряти судам – опитування

Українці стали більше довіряти судам – опитування
63% учасників судових засідань вважають, що судді були ввічливими та коректними під час судових засідань

34% українців довіряють судовим рішенням. Це вдвічі більше, ніж торік

Лише 8% населення України брали участь у судових засіданнях, решта 91% населення не мають досвіду судових проваджень. Про це свідчать результати Всеукраїнського опитування громадян щодо незалежності та підзвітності судової влади та сприйняття судової реформи та корупції, проведеного за ініціативи програми USAID «Нове правосуддя» у вересні-жовтні 2018 року, що оприлюднене 12 листопада.

Довіра українців, які були учасниками судових засідань у 2018 році збільшилась у два рази у порівнянні з минулим роком – до 34%. Цей показник вдвічі перевищує рівень довіри населення, що дізнаються про роботу суддів з новин.

Як повідомляє USAID, згідно результатів дослідження, половина українців (23%), що брали участь у судових провадженнях, підтримують рішення суду – тобто довіряють йому, тоді як інша половина (21%) суду не довіряють. Показники повної довіри і повної недовіри співпадають - 5% та 7% відповідно. Це може бути пов’язане з тим, що перемагає у суді лише одна сторона. Важливо, що серед представників населення, які брали участь у судових засіданнях, 40% нейтрально ставляться до рішення суду.

Загалом, як свідчить опитування USAID, 63% учасників судових засідань вважають, що судді були ввічливими та коректними, 60% - що рівень професійної кваліфікації суддів був належним, 59% - що добре організована робота апарату суду, 54% знайшли комфортними умови проведення засідання і стільки ж зазначають, що були відсутні вимоги хабарів та буд-яких неофіційних платежів.

Опитуванням USAID було охоплено 2478 громадян у всіх регіонах України, окрім Криму, непідконтрольних уряду територій та зони проведення операції Об’єднаних сил. Дослідження проводили з 12 вересня по 1 жовтня 2018 р.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: