Українці святять паски (фоторепортаж)

Українці святять паски (фоторепортаж)

Після освячення паски родина в повному складі має зібратися за святковим столом

В неділю українці відзначають Великдень. З самого ранку віруючі несуть освячувати до церков святковий кошик. До нього крім паски і яєць, кладуть м'ясо, сало, хрін та сіль.

Після освячення паски родина в повному складі має зібратися за святковим столом, щоб триматися купи протягом всього року. Розговлятися потрібно паскою або яйцем, хоча наші предки розговлялися навіть хріном, щоб зуби не боліли. Святкуватимуть три дні, протягом яких віруючі христосуватимуться, битимуться крашанками, співатимуть гаївки, обливатимуться та навідуватимуть родичів.

На сьогодні у Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській областях зберігся звичай гаївок, коли під церквою збирається все село, дзвонять дзвони, яким приписувалася магічна сила розбуджувати всю природу і відповідним чином провокувати здоров’я. Треба постояти під великоднім дзвоном для того, щоб протягом всього року не хворіти. Водять ігри, співають спеціальні пісні. Якщо раніше ці ігри проводили тільки дівчата, то на сьогоднішній день в деяких селах збирається все село.

Нагадаємо, у Великодню ніч президент України Петро Порошенко з дружиною Мариною Порошенко та дітьми взяв участь у святкових богослужіннях у кількох храмах Києва.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: