Російські ракети влучили в гуртожиток у Харкові. Згадаймо 13-річного Якова Череватенка

Російські ракети влучили в гуртожиток у Харкові. Згадаймо 13-річного Якова Череватенка
Яша жив з мамою у гуртожитку, куди поцілили окупанти
фото з відкритих джерел

На початку серпня мати хлопчика планувала вивезти його за кордон

Щодня о 9 ранку українці вшановують пам’ять усіх, чиє життя забрала російсько-українська війна. Нині згадаємо 13-річного Якова Череватенка.

Російська ракета влучила в кімнату Яші Череватенка, коли він спав. Хлопчик загинув. Його маму госпіталізували у важкому стані в реанімацію. Про те, що підліток загинув, рідні змогли розповісти жінці лише на третій день.

13-річний Яків Череватенко з мамою Катериною
13-річний Яків Череватенко з мамою Катериною
фото з відкритих джерел

Це була ніч 18 серпня, коли в колишній гуртожиток трамвайного депо, де жив 13-річний Яша, вдарили дві російські ракети. Після першого удару будинок здригнувся. «Кажу, Яшенька вставай. Він дитина слухняна, одразу до мене підскочив, злякався, бідненький», – пригадала мати Яші Катерина Череватенко. Тікаючи, вони намагалися схопити телефони, але не встигли. Друга ракета стала смертельною для хлопчика і ще п'ятьох мешканців. Катерину дістали з-під завалів з численними пораненнями. На лікарняному ліжку вона подумки згадувала рокову ніч і шкодувала, що не вивезла сина.

Завали гуртожитку, у якому мешкали Катерина Череватенко та її син Яша
Завали гуртожитку, у якому мешкали Катерина Череватенко та її син Яша
фото: Суспільне

«Я подумала спочатку і про тривожний чемодан. А потім думаю – які чемодани? Хоча б самим вискочити», – розповіла мати підлітка. Після першого вибуху хлопчик потягнувся до узголів’я ліжка, Катерина випустила його руку на мить, як обох накрило. На очах матері сина відкинуло: «Я тільки побачила спалах і не змогла його до себе притягнути рукою, бо сильна хвиля пішла. Я побачила, як його підкинуло, а мене чимось важким накрило».

Зі зламаними ребрами, побитими руками та ногами жінка кликала сина: «Я виплюнула з рота все, що було. І я була в якомусь просторі. Шафа, не пойми що. І я одразу стала кричати – «Яшо, Яшо, Яшо», щосили. Але я не почула жодного крику».

Коли Катерину виносили з розбитого гуртожитку до швидкої, вона побачила батька дитини: «Я питаю, а Яшенька де?» Поки жінка не отримає належної допомоги, близькі мовчали. Боялися, якщо одразу дізнається про смерть сина, і сама не виживе. Правду розповіли на третій день, а на четвертий Якова поховали. Катерину везли на цвинтар в інвалідному візку.

«Написали, в нього була миттєва асфіксія. Він був маленький, худенький. Скільки там тієї дитиночки. Видно, ударна хвиля йшла, будівельний пил і вся ця гадость… Дитина була навіть не подряпана, без уламків, лежав, як живий».  

Російські військові могли цілити у депо, припускають мешканці гуртожитку. Трамвайні та тролейбусні депо, депо метрополітену та інша транспортна інфраструктура міста неодноразово піддавалася обстрілам окупантів. Їм було байдуже, що приміщення, де мешкав Яша з мамою та інші харківські родини, щільно прилягає до бетонного ангара. Жодної військової техніки всередині депо не було.

Яша з мамою жили у будинку в Слобідському районі Харкова. Загалом від обстрілів ввечері 17 серпня та зранку 18 серпня у Салтівці та Слобідському районі міста загинуло 17 людей.

«Один момент – і все, нічого не повернути. Проклята ракета. І російські... не знаю, хто це – уряд чи хтось інший. Ну невже можна давати такі накази?» – запитала мати загиблого підлітка.

Катерина Череватенко на тлі руїн свого будинку
Катерина Череватенко на тлі руїн свого будинку
фото з відкритих джерел

Катерина – водійка трамвая, жила із сином удвох. У маленькій кімнаті вони мріяли про власну квартиру. Яша був дуже самостійним і впевненим, захоплювався єдиноборствами, посідав призові місця й мріяв стати тренером. 

Яків займався єдиноборствами та футболом
Яків займався єдиноборствами та футболом
фото з відкритих джерел

На початку серпня жінка планувала вивезти сина до Польщі.

«Приносив гуманітарку, каже: «Мамо, я – твій добувач». Хлопчик був здібний, золотий. Завжди зустрічав мене. «Мамочко, що треба?». «Мамочко, я тебе так люблю, так люблю. А ти мене любиш? На скільки відсотків? Я кажу: «На 100%, синочку», – пригадала мати загиблого.

Для батька Яші Юрія Геворкяна це не перша війна. «Я сам жив в Азербайджані, потім привезли у Вірменію, там землетрус і війна. Приїхав сюди жити 33 роки тому, і знову війна. 54 роки, і сина втратив так», – сказав чоловік.

Яша навчався в Харківській школі №20, займався футболом – команда, у якій грав хлопчик, здобувала срібло обласної ліги.

Яша був веселим підлітком. Полюбляв комп’ютерні ігри, записував відео. «Ви на YouTube-каналі «Яша», – оголошував він своїм глядачам та закликав ставити йому вподобайки.

У соцмережі TikTok хлопець теж мав свій профіль, де публікував патріотичні ролики й розповідав, що вболіває за Україну.

«З Яшею спілкувалася та дружила моя дочка, вони навчалися в одній школі, – розповіла харків'янка Анастасія. – Він ходив у недільну школу. Це був добрий та світлий хлопчик, який дуже любив життя».

Яків Череватенко загинув над ранок 18 серпня 2022 року внаслідок попадання російської ракети в гуртожиток Слобідського району Харкова
Яків Череватенко загинув над ранок 18 серпня 2022 року внаслідок попадання російської ракети в гуртожиток Слобідського району Харкова
фото з відкритих джерел

Зауважимо, згідно з останніми даними ООН, російські терористи за час повномасштабного вторгнення вбили щонайменше 10 тис. і поранили 18,5 тис. мирних українців. Серед загиблих – щонайменше 560 дітей, поранених неповнолітніх – понад 1200. При цьому в організації зазначають, що реальна кількість жертв значно вища, оскільки отримання інформації в умовах війни ускладнене.

За останніми даними Офісу генпрокурора, в Україні через російську агресію загинуло щонайменше 511 дітей. Ще понад 1100 постраждали. Ці цифри також не остаточні. Триває робота щодо їх встановлення у місцях ведення бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

«Главком» долучається до хвилини мовчання. Ми вшановуємо памʼять усіх українців, які загинули у боротьбі за Батьківщину. Ми згадуємо загиблих від рук російських загарбників, запалюємо свічки пам’яті та схиляємо голови у скорботі під час загальнонаціональної хвилини мовчання, вшановуючи світлу пам’ять громадян України, які віддали життя за свободу і незалежність держави: усіх військових, цивільних та дітей, усіх, хто загинув в боротьбі з російськими окупантами та внаслідок нападу ворожих військ на українські міста і села.

Читайте також: Ворожа ракета влучила у будинок. Згадаймо семирічного Олексія Бондаря та його рідних

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Андрій з однодумцями організував центр спеціальної підготовки «Вовкулака», який допомагав всім охочим отримати базові знання з домедичної підготовки, поводження зі зброєю, виживання у складних умовах та військовій тактиці 
Пройшов Майдан, АТО, створив центр тактичної підготовки. Згадаймо казаха Андрія Кудабекова
Валерія навчалася в коледжі та працювала у піцерії
Загинула через ворожий удар по піцерії у Краматорську. Згадаймо 17-річну Валерію Сімоннік
Наталі було 30 років
Закрила свій салон та пішла на фронт з батьком та братом. Згадаймо бойову медикиню Наталію Депу
Роман з дитинства мріяв стати військовим
До останнього прикривав відступ побратимів. Згадаймо Героя України Романа Русника
Андрій 10 місяців вважався зниклим безвісти
Був улюбленим студентом Ганни Маляр. Згадаймо Андрія Соскіду, який боронив Маріуполь
Олена тричі ходила до військкомату, але її все не хотіли брати на службу
Вагітною рятувала військових на фронті. Згадаймо Олену Созонюк, яка служила у війську з 2015-го
Спортсмен віддав життя за незалежність України
В останню мить свого життя біг до пораненого бійця. Згадаймо хокеїста та вчителя Олексія Логінова
Світлана Смоленська пішла на фронт на початку повномасштабного вторгнення
Захищала Україну разом з чоловіком. Згадаймо кулеметницю Світлану Смоленську
До своїх 30 років Ілля не дожив чотири місяці
Брав участь у деокупації Херсона і хотів визволити рідну Каховку. Згадаймо Іллю Долматова
Дата публікації новини: