«Життя в камері під камерою»: КримSOS презентував щоденник політв'язня Сервера Мустафаєва (відео)

«Життя в камері під камерою»: КримSOS презентував щоденник політв'язня Сервера Мустафаєва (відео)
Політв'язень Сервер Мустафаєв

До книги увійшли 52 дні з життя політв'язня

21 травня, в річницю затримання координатора «Кримської солідарності» Сервера Мустафаєва, КримSOS презентував книгу «Життя в камері під камерою. Щоденник Сервера Мустафаєва ».

Сервер Мустафаєв вів щоденник з камери Сімферопольського СІЗО, в якому він описував побут, судові засідання, свій моральний стан і порушення умов утримання. До книги увійшли 52 дні з життя політв'язня. Про це пишуть на сторінці КримSOS.

«Ідея опублікувати щоденник з'явилася, коли рукописи нам передала адвокат Сервера Ліля Гемеджі. Цей щоденник є документальним свідченням тих порушень, які відбуваються в місцях позбавлення волі. Далі почалася редакторська робота, яка полягала в тому, щоб не змінити суть тексту і зберегти художню мову Сервера – це було головною метою », – розповіла заступник постійного представника президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Тшева.

 «55 днів, які були проведені з Сервером, – це незабутня світла смуга в моєму житті. Такі як Сервер народжуються раз в 100 років. Він дав мені дух і силу боротися далі. Перебуваючи у катівнях СІЗО, ця людина не думає про себе. Він знав, хто в якій камері сидить, хто новий надійшов, намагався всіма правдами і неправдами допомогти. У нас із Сервером завжди все було. Скільки б ми передач не отримували з Сервером, ми ніколи їх самі не їли. У нас не було в камері холодильника. І ми намагалися ділитися з нашими хлопцями, які недоїдали», - згадує колишній політв'язень і співкамерник Сервера Мустафаєва Едем Бекіров.

 Ліля Гемеджі також згадала, що коли Сервер Мустафаєв перебував в одній Камері з Едемом Бекіровим, ходила до них щотижня в слідчий ізолятор.

«Сервер вважав, що Едем ага під його опікою, і він був зобов'язаний зробити все, щоб про найменші зміни в стані його здоров'я доносити публічно. І я була містком між камерою №58, в якій вони перебували,  і вільним світом », - поділилася Гемеджі.

Адвокат політв'язня Ліля Гемеджі в останній раз бачилася з ним в останній раз по відеоконференцзв'язку, 20 травня, під час судового засідання. Він передала слова подяки Сервера Мустафаєва всім причетним до видання книги.

«Вчора, він, знаючи що буде захід з презентації щоденника, передавав подяку всім хто брав участь у підготовці, виданні щоденника, а так само всім тим, хто сприяє тому, щоб тема політв'язнів завжди була на порядку денному», - розповіла адвокат.

З дня на день книга піде до друку. Вже через тиждень її можна буде придбати в рамках кампанії «Чекаємо вдома». Всі кошти від продажу підуть на допомогу сім'ям політв'язнів.

Передмову до книги можна почитати тут.

 Сервер Мустафаєв був затриманий 21 травня 2018 року. Вдома політв'язня чекають дружина і четверо дітей. На момент арешту його молодшої дочки Наджі виповнилося 2 місяці. Мустафаєва звинувачують ч. 2 ст. 205.5 ( «Участь в діяльності терористичної організації») і ст. 278 КК РФ ( «Підготовка насильницького захоплення влади»).

 Кримінальне переслідування Мустафаєва пов'язано з активною ненасильницької правозахисною діяльністю, критикою російських правоохоронних органів і влади. Політв'язень брав активну участь в діяльності громадського руху «Кримська солідарність».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: