ВАКС відмовив в арешті боргових активів ДТЕК у справі «Роттердам+»

ВАКС відмовив в арешті боргових активів ДТЕК у справі «Роттердам+»
Розслідування справи «Роттердам+» тривало з березня 2017 року
фото з відкритих джерел

«За понад 6 років досудового розслідування так званої справи «Роттердам+» не встановлено жодного факту вчинення злочину», – ДТЕК

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) відмовив слідству в необґрунтованому арешті боргових зобов’язань, які накопили державні компанії Укренерго та Енергоринок перед групою ДТЕК на суму майже 8 млрд грн. Арешт цих боргів ще більше ускладнив би ситуацію в енергосистемі напередодні опалювального сезону, йдеться в повідомленні компанії.

«За понад 6 років досудового розслідування так званої справи «Роттердам+» не встановлено жодного факту вчинення злочину, нанесення збитків чи інших неправомірних дій, внаслідок чого справу кілька разів закривали. Більше того, законність її закриття двічі підтвердив Вищий антикорупційний суд України», – йдеться в повідомленні компанії.

Водночас суд в рамках цього розслідування арештував особисте майно двох працівників компанії ДТЕК.

«Всі понад 6 років розслідування посадові особи ДТЕК йшли назустріч об’єктивному слідству – не переховувались і жодним чином не приховували свою власність. ДТЕК зробить все можливе аби захистити честь і гідність своїх працівників», – наголосили в ДТЕК.

Як повідомлялось, розслідування справи «Роттердам+» тривало майже 6 років – з березня 2017 року. За цей час прокуратура 4 рази закривала справу за відсутності складу злочину і 4 рази поновлювала розслідування.

Три рази законність закриття справи підтверджував ВАКС, в тому числі в апеляційній інстанції. І САП, і ВАКС також підтвердили відсутність постраждалих у цій справі, відповідне рішення вступило в законну силу. Невинуватість підозрюваних осіб по справі осіб і відсутність завданих збитків підтверджена десятками експертиз в тому числі державних.

Як повідомлялося, у березні 2023 року НАБУ і САП скерували до суду перший епізод так званої справи «Роттердам+» за обвинуваченням шістьох осіб у завданні споживачам електроенергії збитків на понад 19 мільярдів гривень у 2016-2017 роках. 

Збитки на суму ще понад 20 мільярдів гривень, завдані через застосування формули у 2018-2019 років, розслідуються в окремому провадженні, матеріали в якому відкрито стороні захисту для ознайомлення.

В рамках розслідування першого епізоду справи у серпні 2019 року НАБУ повідомило про підозру 6 особам у справі формули тарифу «Роттердам+», зокрема ексголові НКРЕКП Дмитру Вовку та співробітникам енергохолдингу ДТЕК Ріната Ахметова. Вовка було оголошено в розшук, він переховувався у Великій Британії.

У жовтні 2022 року детективи НАБУ повідомили про підозру ще 15 особам, причетним до запровадження та дії так званої формули «Роттердам+» в рамках другого епізоду справи. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: