На півдні Одещини посуха знищила 70% озимини

На півдні Одещини посуха знищила 70% озимини
В Одеській області весняна посуха знищила 70% озимини
Фото: Думская

Втрата врожаю означає багатомільйонні збитки для сільгоспвиробників

В Одеській області весняна посуха завдала нищівного удару по сільському господарству. Найгірша ситуація на півдні, де загинуло більше половини озимих культур, причому в Придунав'ї - усі 70%. Про це пише одеське видання Думская.

Дощі озимину вже не врятують, кажуть фахівці, але вони життєво необхідні для проведення весняної посівної кампанії, оскільки сіяти пшеницю, ячмінь і ріпак в суху землю немає сенсу.

Втрата врожаю означає багатомільйонні збитки для сільгоспвиробників. Влітку і восени фермерам нічим буде розраховуватися з пайовиками і кредиторами.

«Клімат змінюється, Одеська область буквально на очах «спускається» в субтропіки, причому, на жаль, сухі, а не вологі. Самостійно сільгосппідприємства завдання з відновлення поливу не потягнуть, а значить, потрібна допомога з боку держави», - зазначається в матеріалі.

На думку сільгоспвиробників, уряд повинен активніше брати участь в їхньому житті - хоча б в цьому, неврожайному, році. Потрібно створити стабілізаційний фонд і компенсувати частину збитків виробників, щоб не допустити масового банкрутства. Можливо, слід законодавчо зобов'язати банки оголосити «кредитні канікули» сільгосппідприємствам, які демонстрували високі показники збору зерна і своєчасні податкові відрахування в попередні п'ять років.

Фермери звернулися по допомогу до влади. На початку квітня облрада затвердила текст відозви до Кабміну і президента. Але в Києві не почули. Тепер в зборах готують нове звернення. Планують вимагати дотації для постраждалих від посухи фермерів, доступні кредитні програми і податкові пільги.

«Проблема, яка виникла в Одеській області, катастрофічна, масштабна, і без системного підходу з боку керівництва країни і області наші фермери і наші селяни нічого не зроблять. Ми чітко розуміємо, що їхні ресурси на межі», - заявив голова облради Сергій Паращенко.

«Голодна криза може виявитися страшнішою за карантинну», - додають фермери.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: