Аналітики прогнозують найгірший за останні п’ять років урожай суниці

Аналітики прогнозують найгірший за останні п’ять років урожай суниці
Поганий урожай ранньої суниці спровокував ріст цін на ягоду

Вищі ціни на суницю в цьому сезоні пояснюють гіршими погодними умовами

У 2020 році українські виробники зберуть один з найгірших за останні п’ять років урожаїв ранньої суниці.

Таку думку висловили аналітики info.shuvar. проаналізувавши динаміку пропозиції та цін на ягоду у першій половині сезону.

Вищі ціни на суницю в цьому сезоні пояснюють гіршими погодними умовами — через холодну погоду та брак сонця ягода дуже погано визріває в господарствах Півдня та на Закарпатті. До того ж сезон української полуниці у 2020 році розпочався на тиждень пізніше, ніж рік тому — у перших числах травня.

«Урожай ранньої суниці є одним з найгірших за останні п’ять років. У попередні, навіть не дуже врожайні роки, суниця починала дешевшати з перших днів продажів, а в цьому році, через обмежену пропозицію, перші два тижні сезону ціни знижувалися досить повільно, негативна динаміка посилилася тільки після 15 травня», – заявила керівниця департаменту «Аналітика. Шувар» Тетяна Гетьман.

Зазначається, що за останні три доби ціни впали в середньому на третину, але вони все одно залишаються рекордно високими за останні п’ять років. У попередні сезони найвища ціна 60-65 грн/кг була зафіксована в середині травня 2019 року, а найнижча ціна 22-25 грн/кг в 2016 році.

«Від середини травня пропозиція почала досить швидко збільшуватись і скоріше за все найближчими днями ми побачимо більш інтенсивне зниження ціни. Втім вже зрозуміло, що особливістю цього сезону буде рекордно висока ціна на ранню ягоду. На жаль, не всі виробники зможуть на цьому заробити, деякі господарства втратили значну частину врожаю через заморозки у першій половині травня», – додала Тетяна Гетьман.

Раніше повідомлялося, що ціни на ягоди цього літа можуть різко підвищитись через втечу заробітчан з Польщі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: